Hírek

Országos sajtódíj a makói tévénekHogyan élnek a prosztatarákos betegek? Erre a kérdésre vártak választ az ország minden részéből újságban és interneten megjelenő cikkek, rádióban és televízióban elhangzó interjúk és riportok formájában. A médiapályázatot a Gyógyulj Velünk Egyesület (GYVE) a Magyar Urológus Társasággal (MUT), a Magyar Klinikai Onkológiai Társasággal (MKOT) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Egészségügyi Szakosztályával (MÚOSZ) közösen írta ki. A Makói Városi Televízió stábja arra vállalkozott, hogy egy tematikus egészségmagazin keretében 30 percben feldolgozza a témát.

Felkerestek olyan betegeket akik már átélték a ráknak ezt a fajtáját, forgattak egy műtőben, ahol éppen a legújabb technikával prosztata daganatot távolítottak el az orvosok, emellett a film bemutatta a terápiás lehetőségeket, köztük a sugár és kemoterápiát,valamint ezek mellékhatásait.

A bírálóbizottság indoklásában hangsúlyozta, hogy a készítők úgy dolgozták fel a témát mint ahogyan eddig még senki. Az adás ideje alatt a néző komplex képet kaphatott a megelőzéstől, a diagnosztizáláson át a gyógymódok tárházának bemutatásán keresztül egészen a gyógyulásig. Felhívva a figyelmet arra, hogy ne legyen tabu a prosztatatrák és minél többen legyenek tisztában azzal, hogyan kerülhetik el a bajt.

Nógrádi-Tóth Erzsébet, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége egészségügyi szakosztályvezetője elmondta: 25 pályázatból választották ki a díjazottakat, a mezőnyből kiemelkedő volt a Makói Városi Televízió munkája.

A díj átadáskor úgy fogalmazott: a tudományos-ismeretterjesztő magazinműsorok fénykorát idéző alapossággal elkészített adás átfogó képet adott a betegségről, valamint a szakemberek és a laikusok számára egyaránt lebilincselő módon mutatta be ennek pozitívumait és árnyoldalait.

A zsűri egyöntetű döntése alapján, országos csatornákat maga mögé utasítva kapott fődíjat munkája elismeréseként a Diagnózis című magazin stábja. A műsor elkészítésénél főszerkesztőként, műsorvezetőként, Kisistók Tímea, riporterként, Hajó Edina, vágóként Borka Péter, operatőrként Békési István működtek közre.

A Makói Városi Televízió országos fődíjjal jutalmazott magazinját a Diagnózist ”Hogyan élnek a prosztatarákos betegek címmel?” november 6-án újra láthatják 18 óra 15 perctől.