Hírek

Nyolcvanan szedik a makói gyökeret


Gajáta Fanni – Makó


Idén, a Start Munkaprogram keretén belül, egy hektárnyi területen termesztettek gyökereket. Baranyi Katalin városi főkertésztől megtudtuk, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb termésre számítanak.

– Az időjárás nem volt mellettünk a vetéskor, nagyon kevés csapadék esett, emiatt sajnos kevés termésre számítunk, illetve ami van, az méretre kicsi – mondta a városi főkertész. – A krumpliterméstől jócskán el fog maradni a gyökértermés összsúlya.

Idén a Start munkaprogramban a két hektáron burgonyát és gyökeret termeltek, azonban jövőre a területet nyolc hektárra bővítik: e két termést gabonával, tavaszi árpával és vöröshagymával bővítik. A készülőfélben lévő fóliasátorban pedig egynyári virágpalántákat ültetnek, amelyekkel a város közterületeit fogják díszíteni.

Palkovics Tündétől nem áll messze a földművelés. Elmondta, mielőtt belépett volna a közmunkaprogramban, napszámban is dolgozott.

– Szeretem a földi munkát, fokhagymát és vöröshagymát is szedtem már, de gyökereztünk is annak idején – árulta el a hölgy. – Sűrűn előfordul a konyhámban a gyökér, finom húslevesben és párolt formában is az asztalra kerül.