Hírek

Lázár: emelkedhet a kistelepülések polgármesterei bére


Korom András – Makó Híradó


Idén 400 ezren lépték át illegálisan a magyar határt, ha nem lenne határvédelem és kerítés, akkor 600 ezernél tartanánk. Azóta tudjuk megvédeni a magyar-szerb és a magyar-horvát határt, mióta a határzárt megépítettük. Ezt javasoljuk a szomszédoknak is, Ausztria már épített, míg Szlovénia szögesdrótot rendelt. Közölte, nem szeretné minősíteni Ausztria magatartását, amiért az megbélyegezte ugyanezért Magyarországot. Abban vagyunk érdekelte, hogy rendeződjön az osztrák-magyar viszony. A magyar megoldás bírja a Visegrádi 4-ek támogatását, mintaértékű a koalíció a magyar határ védelme érdekében kialakult együttműködés – mondta ma délutáni kormányszóvivői sajtótájékoztatóján a Miniszerelnökséget vezető miniszter.

Lázár János hozzátette: meg kell védeni az ország határát, ennek a kötelezettségünknek eleget tettünk, a rendkívüli helyzetet négy megyében továbbra is fenntartja a kormány. Magyarországnak nincs szüksége betelepítésre, ellenben van a magyar családok támogatására. A kormány várja, hogy az országgyűlés a kvótarendszerrel kapcsolatban határozatot hozzon. Üdvözli ugyanakkor a Fidesz kvóta elleni aláírás gyűjtési kezdeményezését.

A német javaslattal kapcsolatban közölte: ha a németek bárkit be akarnak fogadni megtehetik, de elképzelhetetlen, hogy ez kötelező lenne Magyarországra. Úgy vélte, a kvóta bevezetése meghívás mindenkinek a világból, aki rosszabbul él, mint az európaiak.

– Nem találkoztam még olyan szándékkal, hogy Makóra, Hódmezővásárhelyre vagy Apátfalvára bárki is betelepülőket akarna – emelte ki. Közölte, hogy a becsapott, félrevezetett migránsok szervezetten jutottak el Magyarország határához.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a bevándorlással való küzdelem fontos része, mi lesz a visszatoloncoltakkal, miután Németország akár százezreket is visszatoloncol. Nem ismert milyen módon teszik. Magyarország felé 40 ezer visszatoloncolási kérelem van. – A kormány szándéka, hogy nem fogadunk vissza senkit sem, hiszen azok nem itt, hanem Görögországban léptek az unió területére, oda kell őket visszavinni – mondta.

Az állami földértékeléssel kapcsolatban megdöbbentőnek nevezte, hogy az LMP, a Jobbik és az MSZP ezt meg akarja akadályozni, hogy a magyar földművesek földet vehessenek, s azt szeretné, hogy külföldiek is vásárolhassanak, s sérelmezik, hogy a nagybirtokosok érdekei sérülnek

Lázár János közölte: az első földárverések a jövő héten kezdődnek, a földműveseknek olcsó hitelt ajánlanak. Az árveréseken a kikiáltási árak a környéken kialakultaknál magasabbak. 20 évig ezekre a földekre az államnak elővásárlási joga van, s egy embernek legfeljebb 300 hektárja lehet.

A kormány november 18-án tárgyalja meg a mintagazdaságok felállítását, ezek lehetnek állami érdekkörben lévő cégek: Szilvásvárad, Bábolna, vagy Mezőhegyes ahol újralapítják az állami ménesbirtokot 3500-4000 hektárnyi földdel. Illetve ahol nemzetgazdasági érdek főződik ezekhez: említette példaként Bólyit és a Csányi érdekeltségeket, ahol a termelés és a termékfeldolgozás egybe tartozik.

Lázár János elmondta a hadigondozottak, hadiárvák ügyét is megtárgyalta a kormány. 43 ezren adtak be eddig ellátási kérelmet, 27 ezernek már folyósítják azt, s csak ezer kérelmet utasítottak el. Azok is kapnak ilyen ellátást, akik jelenleg az országhatáron kívül élnek. Ez havi 250 millió forint kifizetést jelent, s összesen várhatóan 4-500 millió forint lesz.

A kormány az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatban javasol kerettörvényt, az állami bürokrácia jelentős csökkentése érdekében. Január 1-től elektronikus e-okmányokat ad ki, lesz elektronikus ügyintézés és fizetés is. 2018-ra 4 millió háztartás kap rendkívül olcsón internetes csatlakozást. Az állami szervek az ügyfelek érdekében elektronikusan kell, hogy kommunikáljanak, hogy egy néhány perces lekérdezés ne tartson 60 napig, mint a jelenlegi postai úton.

Azt javasolják, hogy az 1500 fő alatti kistelepüléseken a polgármesterek fizetése a jelenleginél 30 százalékkal emelkedhessék, de csak ha azt a helyi bevételek fedezik. A 3000 fő alatti kistelepüléseknél a polgármesterség társadalmi munka legyen. Ahol közfoglalkoztatás történik, ott a polgármesterek havi 5000 forint forintot kaphatnak annak szervezéséért.

Mini, munkahelyi és családi bölcsődék létrehozását tervezik, hogy az édesanyák könnyebben munkába állhassanak. 10 ezer fő alatti településeken az önkormányzatoknak kell több bölcsődei férőhelyet kialakítani. 2017 január elsejétől négyszeri lesz a gyermekétkeztetés a jelenlegi napi három helyett.

A gyed-extra a gyerek féléves korától igénybe vehető lesz. A pedagógus életpálya modellt a bölcsődei dolgozókra is kiterjesztik. Jelentősen több pénzt kapnak a felsőoktatásban dolgozók.

November 18-án dönt a kormány a NAV átalakításáról. Nagy adóeljárási reformot is terveznek.

8200 milliárd forint uniós támogatás helyet már kifizettek 8500 milliárdot, ez 9000 milliárd lesz az év végére – sorolta a legfontosabb kormánydöntéseket Lázár János.