Hírek

Unikumot gyűjtöttek be


MH


A múzeumi gyűjteményben 44 darab butella található nagy részben Makóról, pár darab Hódmezővásárhelyről és eddig egyet vásárolt a múzeum Apátfalváról 1984-ben.

„Makó fazekassága a szomszédos Apátfalvára is kihatott. Ez leginkább a butellákon látszik meg. A makói butellák egyik sajátossága, hogy a szöveg helyét felvonalazták. Apátfalván is vonalas alapra írták a szöveget, de az egész butella elnagyoltabb, a díszítmény vaskosabb, a betűvetés és maga a szöveg is durvább, mint a makói vagy vásárhelyi darabokon.” – írja Kresz Mária az apátfalvi fazekasok stílusáról, a bemutatott jellemzőket fedezhetjük fel a múzeum két apátfalvi butelláján is.

A most gyűjtött apátfalvi butella unikumnak számít, mivel a József Attila Múzeum 65 éves történetében jelen butella lett a második apátfalvi darab a néprajzi gyűjteményben. A tárgy másik különlegessége, hogy áttört díszítésű, ami fazekas bravúrnak számított és a butellák díszítésében igen ritka. Az újonnan szerzett műtárgyat hamarosan a hónap műtárgyaként a széles közönség előtt is bemutatjuk – tudtuk meg Nagy Gábor néprajzkutatótól.