Makó

Misét is hallgathatnak az otthonlakók


Makó Híradó – Makó

A Marosmenti Szociális Intézmény Makó Belvárosában, a Batthyány utcában található. Alapításának évében, 1883-ban még, mint “Szögényház” nyújtott menedéket a vagyontalan, nincstelen embereknek. Azóta természetesen mind az épület, mind az intézményfenntartó, mind az intézmény belső struktúrája jelentős változásokon esett át.

A Marosmenti Szociális Intézményhez 2008-ban kapcsolódott az óföldeáki Návay Aranka Idősek Otthona. A makói székhely 115, míg az óföldeáki otthon 137 gondozott ellátását biztosítja. A kérelmezők kétharmada nő és csak egyharmada férfi. Az otthonba kerülésre várók száma az elmúlt évek óta folyamatosan emelkedik, jelenleg a makói intézménybe 175-en várnak elhelyezésre.

A makói épületegyüttes három részből áll; a pavilon-tetőtér gondozási egység két, illetve háromágyas szobáihoz külön fürdőszoba, wc, valamint étkező tartozik. Az úgynevezett boksz és férfi súlyos gondozási egységben, valamint a férfi fennjáró és női betegosztályon 4, illetve 5 ágyas szobák találhatók, melyekhez közös használatú vizesblokkok tartoznak.

– Intézményünk saját fenntartású konyhával és mosodával rendelkezik. Udvarunkban padok, nyugágyak biztosítják a kényelmet és a nyugodt kikapcsolódást otthonlakóink számára – mondta Gönczy Gábor.

Az igazgató hozzátette: az otthon a szolgáltatását igénybe vevő idős, gondozásra szorulók részére szükségleteikhez igazodó segítséget nyújt, mely mértékét és módját mindig az egészségi, szociális és pszichés állapot alapján határozzák meg. – Fontosnak tartjuk, hogy a helyi szakmai értékeket megtartva hangoljuk össze és a célszerűség és ésszerűség mentén egységesítsük az itt folyó munkát.

Népszerű program az újság felolvasása.

A Marosmenti Szociális Otthon vezetői arra törekszenek, hogy a szakmai programot képzett, hivatásukat szerető szakemberek valósítsák meg, akik számára elsődleges, hogy az itt lakó idősek elégedettek legyenek ellátásuk színvonalával. Az elmúlt években javult a szakdolgozók szakképzettségi aránya, hiszen sokan továbbfejlesztették a már megszerzett tudásukat.

– Az ismeretek bővítése nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az ápolási-gondozási tevékenységet a holisztikus szemléletet követve végezzük. A komplex gondozás – fizikai, egészségügyi, pszichés gondozás és foglalkoztatás – valamennyi elemét együtt alkalmazzuk – ismertette az ellátás módját Gönczy Gábor.

A magas színvonalú gondozás, ápolás következtében jelentősen javul az ellátottak életminősége. Testi-lelki aktivitásuk megőrzése érdekében olyan programokat szerveznek számukra, melyek koruknak, egészségi állapotuknak és egyéni adottságaiknak is megfelelnek.

Az egyéni elfoglaltságnak sincs akadálya.

– Az egészségügyi csoport feladata a lakók személyre szabott ápolása-gondozása, közvetlen fizikai ellátása mellett a rendszeres orvosi és folyamatos szakdolgozói felügyelet, valamint a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz-ellátás megszervezése, biztosítása. Az intézmény háziorvosa heti 6, míg neurológusa heti 4 órában látogatja a betegeket.

A szociális és mentálhigiénés csoport feladata az ellátottak családi, társadalmi és egymás közti kapcsolatainak támogatása, valamint az egyéni és csoportos foglalkoztatás megszervezése. Ők segítik az új otthonlakók beilleszkedését, továbbá közösségépítést is végeznek.

– A szabadidő hasznos eltöltésére intézményünk társalgói, közösségi helyei állnak rendelkezésre. Igény szerint hetente misét is celebrálnak a hívő katolikusok számára – mondta Gönczy Gábor, a makói Marosmenti Szociális Intézmény igazgatója.