Makó

Lola és Puskás Peti népszerűsítették az olvasást


Gajáta Fanni – Makó


2013-ban indult el az OMV Hungária Kft. olvasást népszerűsítő kampánya, amelyben már 16 iskola vett részt. Ma délelőtt a makói Bartók Iskolába látogatott el a program, melynek könyvtára közel 1000 könyvet is kapott. Nem csak a két énekes adott műsort, de az intézmény egyik tanulójának is lehetősége volt felolvasni társai előtt.

– Az osztálytársaim szeretnek olvasni, de többnyire valamiféle technikai eszközön teszik azt. Én szívesen olvasok könyvből és számítógépen is – mondta a 7. z osztályos Erdei Bori. – Finy Petra: A fűszerkatona könyvéből fogok felolvasni egy részletet.

Nem csak Bori, hanem Lola is Finy Petrától olvasott.

– Bennünket arra kértek fel, hogy próbáljuk megszerettetni a gyerekekkel az olvasást. Én már úgy mentem általános iskolába, hogy tudtam olvasni. Igazából két dolgot csináltam gyerekkoromban, csak hogy matekozni ne kelljen: énekeltem, zenéltem és olvastam. Sokáig ezért is voltam kitűnő tanuló, mert sokat olvastam és értettem, is azt amit olvastam – árulta el az énekesnő. Lolának gyerekként a Minden napra egy mesekönyvből olvasott neki édesapja.

– Utoljára nővéremtől Paula Hawkins: A lány a vonaton könyvét kaptam meg és jelenleg is ezt forgatom. Nem egy lányregény, inkább sci-fi próbál lenni, de nagyon izgalmas.

Puskát Peti örömmel fogadta el 2013-ban a töltőállomástól a felkérést, mivel sok jótékonysági és közösségi akción vesz részt. Az énekes elárulta a kicsiknek, hogy angol-magyar szakon szerzett diplomát. Véleménye szerint a gyerekeknek az internettel és a számítógéppel egy világ nyílt ki, amelyben olvasnak is a játék mellett.

– Nagyon jó a gyerekekkel lenni. Jó járni az országot és velük találkozni. Ők mindenhol ugyanolyanok: nagyon kíváncsiak, nagyon fogékonyak a szeretetre, a törődésre és az irodalomra is. Azt gondolom, hogy remek íróink vannak, akik szórakoztatják a gyerekeket már kis kortól kezdve – mondta az énekes.

– Nagyon szeretem a science fictiont és egy időben sokat is olvastam. Most már azért kicsit másabb az érdeklődési köröm. Mostanában Robert Merle regényét, a Védett férfiakat olvastam. Igazából sokszor megesik, hogy egy könyvbe belekezdek, de 30-40 oldal után leteszem – mondta Puskás Peti.

Az olvasás mellett egy kis zenélés is belefért a mai programba. A két énekest Füstös Bálint, a Hangszeresek Országos Szövetségének „Az év felfedezettje” díjazottja kísérte gitáron. Az édesség sem maradhatott el, hiszen négy gyerkőc, akik helyesen válaszoltak a kérdésekre, finomságot kaphattak.

További képeink itt láthatóak.