Makó

Szívvel, lélekkel készül a piacos lángos


Major Zsuzsanna – Makó


Tizenhárom éve készít lángost és fánkot a makói piacon Nagy Gy. Györgyné, ő a kis bolt tulajdonosától tanulta. Víz, só, cukor, liszt, élesztő- ezek az alaphozzávalók, megfelelő arányban, ehhez kell ügyes dagasztás és türelmes sütögetés. Szépen kelt tésztát dagasztott, nyújtott és tett olajba. Meg is mutatta, hogyan:

Ízében és árában is a békebeli időket idézi a piacos lángos, ami a kis asztalnál, állva falatozik az ember. És hogy mi a titka?

 

A lángosra ezután a választott feltét kerülhet. A sót és a fokhagymát maga teheti rá a vásárló. Kis tálkából, libatollal kenegetheti bárki a frissen sült, illatozó tésztát. Ezután jöhet rá tejföl, sajt, vagy akár zöldségek is: lila hagyma, paradicsom, paprika, uborka szeletek. A kis piaci lángosozót konzerválta az idő, forró pohárban citromos teát is kérhetünk mellé.