Makó

Szellemes délelőttök a gyermekkönyvtárban


Oláh Nóra – Makó


Ezen a héten délelőtt egymásnak adták a kilincset a gyerekek a gyermekkönyvtárban, és ültek a színes papírsablonokkal, ollókkal, ceruzákkal és ragasztókkal „megterített” asztalokhoz.

Hétfőn ősz-manók keltek életre – természetesen az évszakhoz illő színekben -, hogy a munka befejeztével ablakképekké változzanak át. Szerdán apró papírszellemek készültek, és jutottak ugyanilyen sorsra – inkább szeretnivaló, mint ijesztő ábrázattal. Pénteken nagy kalapos, kócos madárijesztőket fabrikáltak, majd süni-ablakképek kerültek sorra – tüskéiket napraforgómagból „növesztették” a kis alkotók.

A gyermekkönyvtári kézműves délelőttök a múzeumi foglalkozásokkal összehangoltan folytak, így a fáradhatatlan alkotók számára mindig akadt program – hol az egyik, hol a másik helyszínen, sokan éltek is a kínálkozó lehetőségekkel.

A mindössze háromesztendős Fejes Vivien is aktívan ügyködött egész héten. Szerdán még a papírkísértet arcán dolgozott nagy műgonddal a gyerekkönyvtárban, másnap már a múzeumi „mécsestartó-készítő szekció” asztalánál, tettre készen figyelte a műveletet.

A fényképezőgép láttán még inkább felélénkült, és nemcsak a saját alkotását mutatta lelkesen, hanem a bátyját is biztatta egy kis „bemutatóra”. A hatévesek komolyságával alkotó Martin figyelme persze csak egy-egy pillanatra szakadt el a munkától, aztán újra folytatta, amit elkezdett…

Aligha meglepő, hogy pénteken ugyanilyen lendülettel vetették bele magukat a madárijesztő-alkotás rejtelmeibe is.

Édesanyjuk elmesélte, hogy megragadnak minden lehetőséget a kézműveskedésre, hiszen a gyerekeket nagyon leköti ez a tevékenység.  Nyáron is gyakran vettek részt hasonló alkalmakon, és természetesen ennek az őszi foglalkozás-sorozatnak is nagyon örültek.

Képeink a galériában láthatók.