Makó

Joli néni sosem haragudott senkire


Gajáta Fanni – Makó


Régi barátként üdvözölte a polgármester Joli nénit. A beszélgetés során kiderült, hogy sokszor vigyázott a lányára is. Frankó Istvánné Szabó Jolán 1925. október 30-án született Makón. Ahogy ő mondta, tősgyökeres makai.

– Nehezen teltek az évek, de ahogy látják, itt vagyok. Magam sem hiszem el, hogy el tudok még menni erre-arra – mondta Joli néni. – Imádom a családomat. Sok mindenen mentünk már keresztül. Elveszítettem két fiamat és a férjemet is, de még mindig itt vagyok.

A 90. születésnapját ünneplő Joli néni jó egészségnek örvend, ezt még az orvosa is megerősítette a héten. Szerinte a magas kort a genetikának is köszönheti. A családja sokat segít neki, például a keresztlánya intézi neki az ebédet. Barátnője, Évi néni minden nap meglátogatja.

– 1945-ben házasodtunk össze a férjemmel, a bátyámnak barátja volt. Sokat járt hozzánk, de ekkor még kislány voltam. Elvitték katonának, azonban hazaszökött. Mikor meglátogatta a bátyámat, újra találkoztunk és másfél év múlva esküvő lett belőle – mesélte.

A házasságból három fiuk született, azonban már csak egy él. Három unokával és öt dédunokával büszkélkedhet.

– Mi lehet hosszú élet titka? Nem is tudnám megmondani. Tudják, soha nem tudtam senkire sem haragudni. Ha megbántottak, akkor sem haragudtam rá. Szépen megvoltunk a férjemmel és sokat is dolgoztunk – tette hozzá.