Hírek

Lázár: egy gazdasági menekültre sincs szükségünk


Korom András

– Szerettük volna, ha a nagy áruházláncok nagyobb forgalmú élelmiszer-felügyeleti díjat fizetnek, de emiatt az Európai Bizottság elmarasztalta Magyarországot, ezért 23 milliárdtól esik el az ország. A kormány megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a nagyobb cégeknek több közterhet kelljen viselniük. Megpróbáljuk a dohányipar terheit növelni, annak érdekében hogy csökkenjen a dohányzás mértéke. Az egészségre különösen káros dohánytípusokat 4 forint/szál adóterhet vetnénk ki – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a ma délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter elmondta: döntés született Makovecz Imre szellemi hagyatékának ápolásáról, ennek keretében kutatóintézetet hoznak létre, de a tervben szerepel a meglévő Makovecz Imre épületek felújítása, illetve az építész kész tervei megvalósítása.

Közölte: eredményre vezetett a magyar hátár megvédésével kapcsolatos döntés. A kerítésépítés előtt 400 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, a határzár működése óta a szerb határon csak 4000, míg a horvát határon csak 1000 ember próbálkozott. – Magyarország minden politikai menekültnek védelmet kíván biztosítani, de egyetlen gazdasági és illegális bevándorlót sem fogadunk be, vagy engedünk át az országon – mondta, s hozzátette: reméli, hogy decemberben az országgyűléstől felhatalmazást kap a kormány, hogy ez ügyben bírósághoz forduljon.

– 40 ezer emberről jelezték, hogy vissza akarják Magyarországra toloncolni, de közülük senkit sem veszünk át, ők ugyanis nem nálunk, hanem Görögországban léptek az Európai Unió területére. Az Egyesült Államok kérésére sem szeretnénk egyetlen bevándorlót sem befogadni – utalt az amerikai nagykövet legutóbbi kijelentésére. Lázár János hangsúlyozta, Magyarország nem az USA tagállama, így a nagykövetasszony ezzel kapcsolatos álláspontját a belügyekbe való beavatkozásnak tekintik. A kormány legfőbb küldetésének ismét, az ország függetlenségének megőrzését jelölt meg.

– Senki se mondja meg nekünk, hogy Makó vagy Hódmezővásárhely hány menekültet fogadjon be – emelte ki. Közölte, a következő hetekben is fenntartják a határvédelmet a szerb és a horvát határon.

Az állami földértékesítésről elmondta: nem a kormány ad el földeket, hanem a földművesek akarnak azt venni. Az értékesítés az összes állami földterület 20 százalékára terjed ki. Az árverésnél a helyben kialakult földárakat vették figyelembe. Az ellenzék nem a kormány vagy a Fidesz, hanem azok ellen akar fellépni, akik földet akarnak vásárolni. A kormány mintagazdaságok létrehozását is tervezi.

– A bürokráciacsökkentés érdekében azt javaslom, hogy 10 milliárd forint értékben csökkenjenek az állami eljárási díjak. Így az első jogosítvány, a diákigazolvány, az építési és használatba vételi engedélyek 160 négyzetméterig, vállalkozásoknál az adóhatósági igazolás lenne illetékmentes, de ingyenes lesz vállalkozói igazolvány, az erkölcs bizonyítvány, a tulajdon és haszonélvezeti jog bejegyzése hagyaték esetén, illetve a mozgáskorlátozottak parkolás igazolvány pótlása is – mondta.

Kiderült, hogy az elektronikus ügyintézés első verzióját a jövő héten tárgyalja a kormány, s azt tervezik, hogy a területi közigazgatásban dolgozók jövő júniustól 30 százalékos béremelést kapnak.

Megkönnyítenék az uniós pályázatokhoz való hozzáférést és jelentősen átalakítanák a NAV eljárásokat.

– 2017 június 30-ig minden uniós pályázatnak meg kell jelennie. Akár 9000 milliárdos is lehet a keret – mondta a miniszter, aki kiemelte: folyamatos társadalmi konzultáció indul a kis- és középvállalkozásokkal, a terheik csökkentése érdekében.

– Az elmúlt 5 év minden intézkedése a munkanélküliség csökkentését célozta, így ma minden eddiginél többen, 2010-hez képest 550 ezerrel többen dolgoznak.

Lázár János közölte: szívesen vesz minden olyan javaslatot, mely a bürokrácia nyelvét magyarítaná. – Ha ma valaki határozatot kap a NAV-tól, akkor egyetemi diploma kell annak megértéséhez. A megírt nyelv így az ügy halálát jelenti – jellemezte a közigazgatás tolvajnyelve és a köznyelv közötti különbséget.

A miniszter közölte: 2017-ig minden magyar háztartásban a magyar állam lesz az áram és gázszolgáltató, így garantálható a rezsicsökkenés eredményeinek megtartása.