Hírek

Gyertyát is mártottak a makói gyerekek


Oláh Nóra – Makó


– A mostanihoz hasonló, intézményközi összehangolt őszi szüneti akció eddig még nem volt, viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy van rá igény – számolt be az első napok tapasztalatai alapján Szikszai Zsuzsanna. Nagyon sok kisgyermekes anyuka, nagymama jött el gyermekeivel, a keddi múzeumi foglalkozáson például körülbelül ötvenen vettek részt.

A hétfői, szerdai és pénteki gyermekkönyvtári foglalkozásokon Joó Zoltánné, Timi néni vezetésével papírból őszi dekorációk és ablakképek, valamint termésbábok készült(n)ek. A múzeumi alkalmakon pedig Cs. Tóth Gabriella múzeumpedagógus koordinálása mellett kedden és csütörtökön folyt az alkotómunka.

Itt kedden – a Jégkorszak-kiállításhoz, illetve áttételesen a környezetvédelemhez köthetően – az újrahasznosítás jegyében madáretetők készültek flakonokból és dobozokból; a fém üdítős dobozok mécsestartókká lényegültek át, sőt a kerékpár belső gumija is új funkciót kapott, amikor a gyerekek telefontartókat varrtak belőle.

Ma az elhunytakra emlékezve gyertyamártás és üvegmécsesek készítése szerepelt a kézműves-kínálatban.

– Igyekszünk ellensúlyozni az idegen eredetű Halloween-kultusz divatját, és kifejezetten hazai hagyományoknak megfelelő tevékenységeket helyezünk előtérbe – jegyezte meg az intézményvezető. A látogatók a foglalkozások időtartama alatt megnézhetik a lassan a háromezres látogatottságot elérő Jégkorszak-kiállítást is.

Kicsit távolabbra tekintve, ugyancsak a hagyományőrzés adja az apropóját a következő nagyobb múzeumi rendezvénynek is. November 13-án, pénteken a pásztoréletet bemutató kiállítás várja az érdeklődőket, másnap pedig fafaragó, szűrszabó, pásztor-bőrműves, illetve sajtkészítő bemutató hozza közelebb a ma emberéhez a korabeli életmód részleteit, egy egész napos családi program során.

A kézműves foglalkozásokról készült további képeink a galériában láthatók.