Hírek

A vidékről érkezők már koszorúztak


Gajáta Fanni – Makó


Nagyon sokan nem várták meg a halottak napját már megkoszorúzták a makói temetőben nyugvó szeretteik sírját. Főleg azok, akik más településről érkeztek: találkoztunk olyanokkal is akik több száz kilométert is megtettek tömegközlekedéssel. Így tett dr. Tóth Hubáné Szarvashegyi Erika és a nővére is.

– A halottak napja alkalmával utaztunk ide Makóra a nővéremmel. Ő Szentendréről, én pedig Győrből. Édesanyánk nyugszik itt. Az az érdekesség, hogy az ő édesanyja is itt pihen, viszont mindketten Dombegyházán születtek – tudtuk meg a nyugdíjas állatorvostól.

– Amikor a nagymama 1946-ban megbetegedett, ide került kórházba és végül ide is temették el, mivel a forint bevezetése után nem volt a családnak pénze a hazaszállíttatásra. Az édesanyánk lelkiismerete azt diktálta, hogy az anyja mellé legyen eltemetve. Édesapánk viszont Dombegyházán nyugszik. Minden évben így teszünk.

Hozzátette: mivel nem szeretnék a környezetet szennyezni, így a művirágok helyett a dombegyházi kertből szedett rózsát és krizantémot hoznak a sírra.

Kolumbán Gizella Budapestről érkezett a Halottak napjára, mivel szülei nyugszanak itt.

– Bár én itt születtem, most Budapesten élek. Azért utaztam ide, hogy ez alkalomból az ő és nagyszüleim sírjaira tegyek le egy párszál virágot. Ritkán járok erre, tavasszal anyák napjakor, Ilona napkor és halottak napja alkalmából jövök – mondta a hölgy, aki hozzátette, hogy azért lerkezett ma a temetőbe, hogy elkerülje a hétvégén várható nagy tömeget.

Emese nem temetőbe járós.

– Édesanyám nyugszik itt – mondta Rácz Emese. – Amikor úgy érzem, akkor eljövök, de külön halottak napja alkalmából nem igazán utazok át. Volt már rá eset. Igazából nem vagyok temetőbe járós.

– A férjem nyugszik itt. A kis unokámmal jöttem ma ki a temetőbe, hogy lerakjuk a koszorút és gyertyát is gyújtottunk, de hétvégén a lányommal is eljövünk – válaszolt a kérdésünkre Fejes Imréné. – Ez a hét az ő ünnepük, szerintem. De ahogy látom, más is így gondolja, mert rengetegen jöttek már el.

Idén otthon emlékszik meg a szeretteire az idős asszony.

– Szeretettel tudnék menni a temetőbe, de nemrég műtöttek, így emiatt idén csak a családjaim látogatnak ki – mondta könnyes szemmel Németh Pálné. – Gyertyát, koszorút és virágot viszik ki ilyenkor.