Hírek

Hat év börtön a sanyargató embercsempésznek


MH


A Szegedi Járásbíróság a mai tárgyaláson hozott nem jogerős ítéletében bűnösnek mondta ki E. J-t társtettességben, sanyargatással elkövetett embercsempészés bűntettében, ezért őt 6 év börtönre ítélte és 10 évre kiutasította az országból. A vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

E. J. vádlott idén május 27-én este az általa vezetett személygépkocsival Domaszék külterületén az 55-ös számú főútra hajtott, hogy az ismeretlen megbízójával való előzetes megállapodásnak megfelelően, anyagi ellenszolgáltatás fejében a szerb-magyar államhatárt illegálisan átlépő mások által átkísért migráns személyeket Ausztriába szállítson.

A vádlott este 22 óra körüli időben felvette a főút szélén várakozó összesen 38 migránst, majd Szeged felé hajtott, amikor nem sokkal később rendőri igazoltatás alá vonták. A gépjármű utasai magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

A vádlott vagyoni vagyoni haszonszerzés végett segítséget nyújtott az államhatárt a jogszabályi rendelkezések megszegésével átlépő migráns személyeknek ahhoz, hogy őket a zöldhatár mellől Ausztriába szállítsa. A vádlott tudott arról, hogy az általa felvett személyek Magyarország területére jogosulatlanul léptek be.

A vádlott által vezetett személygépkocsi utasterében a 38 fő felnőtt migráns személy összezsúfolva, kényelmetlen testhelyzetben, mozgásképtelenül utazott. A gépkocsiban az utazás alkalmával a levegőcsere csukott ajtók mellett semmilyen formában nem valósulhatott meg, a hátsó és oldalsó ajtók nyitása útközben rendkívüli balesetveszéllyel járt volna. A rakodótérben utazó személyeknél a levegőcsere hiányában mintegy 30-45 perc múlva jelentkeztek volna a levegő kedvezőtlen változása okozta első tünetek: oxigénhiányos állapot okozta émelygés, hányás, fejfájás, fülzúgás, heves szívdobogás. A levegő szén-monoxid tartalmának növekedése mintegy 1,5 óra elteltével halálos kimenetelű is lehetett volna.

A rakodótérben állva utazó személyeknél kisebb balesetekkel is számolni lehetett volna, míg az ülő testhelyzetben lévőknél az erősen összekuporodott testhelyzet a perifériás keringés romlását idézte volna elő, amely zsibbadással, fájdalmakkal is járt volna, illetőleg a mellkas és a rekeszizom kitérésére is kedvezőtlenül hatott volna, siettetve a levegőminőség miatt kialakult fulladásos és egyéb panaszokat. Az utasok számára az utazás 30-60 perc elteltével testi és lelki és gyötrelemmel járt volna, pszichés eredetű rosszullétekkel, pánikrohammal is számolni lehetett volna. Mindezért a migráns személyek sanyargatásával történő bűnelkövetés megállapítható volt.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így az nem emelkedett jogerőre.