Hírek

Nem jönnek a migránsok a román határon


MH


A Szegedi Járásbíróságon az elmúlt héten összesen 83 ügyben tartottak gyorsított bírósági tárgyalást határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. A bíróság 82 ügyben büntetőjogi felelősséget megállapító határozatot hozott, és a vádlottakat 54 esetben egy évi, 27 esetben kettő évi, míg 1 esetben három évi Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte, további 1 esetben az iratokat az ügyésznek visszaküldte. A bíróság ítéleteit az ügyész, a vádlottak és védőik is tudomásul vették, így azok jogerőre emelkedtek.

A vádlottak a szerb-magyar államhatáron felállított, Magyarország államhatárának rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területre a már mások által korábban megrongált kerítésen kialakított résen keresztül, továbbá a kerítés alatt és felett átmászva jöttek be jogosulatlanul.

A vádlottak, akik többségükben koszovói, iraki és albán állampolgárságúnak vallották magukat.
A vádlottak egy kivételével úgy nyilatkoztak, hogy a részükre tolmácsolás útján lefordított ítéletet írásbeli fordítását nem kérik .
Az elmúlt héten a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra 1 menekültügyi és 1 idegenrendészeti ügy érkezett, amelyek elbírálása folyamatban van.