Hírek

93 rendszerváltó plakát a Hagymaházban


Gajáta Fanni – Makó


Sokan látogattak el és nosztalgiáztak az „Elvtársak, vége!” kiállításon, ahol a rendszerváltás plakátjait állították ki. Országos és helyi kiadású példányok is megtalálhatóak, amelyek főleg a választásokról szólnak.

– Szerintem a Kisgazdapárt kollekciója rendkívül szegényes. Ha ennyivel indultunk volna, nemhogy elsöprő győzelmet nem aratunk, de még a fasorban sem lettünk volna – mondta Sánta Sándor a megnyitó előtt és hozzátette, valószínűleg ennyi állt rendelkezésre. – Nekem is voltak félre rakott plakátjaim. Papírgyűjtésnél, amikor kérték őket, nem mindig adtam oda.

A képviselő megjegyezte, hogy az egykori MDF-nek és az SZDSZ-nek sok központi készítésű plakátja tekinthető meg. Bár 13 párt volt akkoriban, mégis kevesebbnek állítottak ki, mivel a városi gyűjteményben nincs meg az összes indulóé.

– A legfigyelemfelhívóbb plakát a Товарищи, конец!, amely világkiállításon is első díjat nyert.

A rendszerváltáshoz köthető plakátok száma megközelíthetőleg 300 darab lehet, amelyből 93-at a Hagymaházban nézhetnek meg az érdeklődők és további 44-et pedig egy most megjelent katalógusban láthatnak.

A plakátkiállítás megnyitójáról készült további képeink itt láthatók.