Makó

Megelőzhető a szén-monoxid mérgezésA szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos sokszor tragikus kimenetelű események többsége kellő odafigyeléssel és felkészüléssel megelőzhető lenne. Egyre több lakásban van már szén-monoxid-érzékelő, mégis évről évre mind gyakrabban riasztják a tűzoltókat a veszélyes gáz okozta mérgezéssel összefüggő esetekhez.

Csongrád megyében 2012-ben 192, 2013-ban 342, tavaly már 430, az idén pedig csak október közepéig már 283 alkalommal riasztották a tűzoltókat a veszélyes gáz miatt. Ahogy nő az esetek száma, úgy emelkedik a sérülteké is: 2012-ben 235-en, 2013-ban 375-en, tavaly 355-en, az idén eddig 220-an szenvedtek mérgezést. A szén-monoxid minden évben áldozatokat is szed, 2012-ben 14, 2013-ban 13, tavaly 12, 2015-ben pedig három emberen nem lehetett már segíteni. Csongrád megyében 2012 és 2015 között összesen 33 esetet regisztráltak. Ezek közül mindössze 6 esetben volt CO jelző eszköz a mérgezéssel érintett helyszínen. Az elhunytak közül senkinek sem volt jelzőkészüléke.

A megelőzés érdekében legalább évente egyszer kell ellenőrizni és szükség szerint tisztítani azokat a kéményeket, amelyekre gáztüzelésű-, illetve szilárd- vagy olajtüzelésű berendezést kötöttek. A szén-monoxid mérgezések kialakulásának okai: a fokozott légzárású nyílászárók beépítése, a gázkészülék karbantartásának hiánya, páraelszívó utólagos beépítése, égéstermék visszaáramlás, gázkészülék engedély nélküli üzembe helyezése, építészeti átalakítások.

Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni a szén-monoxid jelzőt, felszerelésüket pedig szakember segítségével ajánlott elvégezni. Célszerű a fűtőtesttől 1-1,5 méter távolságra, 1,5 – 2 méter magasságban elhelyezni a falon, a sarkoktól minimum 30 cm távolságban. Minden esetben meg kell győződni arról, hogy a terméken feltüntették-e a CE megfelelőségi jelölés, mellékeltek-e hozzá részletes, magyar nyelvű leírást, használati útmutatót. Ezeknek a készüléknek szavatossági ideje van, élettartamuk lejártakor mindenképp gondoskodjunk cseréjükről. Fontos, hogy vegyük komolyan a jelzést is: csak akkor gondoljunk az érzékelő hibájára, ha alapos szellőztetést követően, még 15 perc múlva is jelzést ad.

A fogyasztóvédelmi hatóság az elmúlt időszakban négy alkalommal vizsgálta a szén-monoxidérzékelő készülékeket soron kívül elrendelt mintavételezések során. Az összesen 42-féle termék vizsgálatának eredményei azt mutatták, hogy 30 nem teljesíti az előírt követelményeket.

A veszélyes és megbízható szén-monoxid-érzékelők listája itt érhető el: