Hírek

Nem szavazott a legesélyesebb


Korom András – Ambrózfalva

Egyetlen embert találtunk ma délelőtt Ambrózfalván, aki szerint Budai László, a Munkáspárt jelöltje lesz a befutó a mai időközi polgármester választáson. Szerinte nem számít, hogy a jelölt szegedi, ahogy az sem, hogy szinte senkit sem érdekelt, amikor őt a falu központjában Thürmer Gyula pártelnök személyesen mutatta be. A neve elhallgatását kérő férfi elmondta, a Munkáspárt erős bázist tudhat magának a faluban. Több mai helyi politikus is tagja volt annak idején az állampártnak.

Igaz ez a bázis a korábbi választásokon nem nagyon hallatta a szavát, illetve voksaival nem nyilvánította ki akaratát.

A többiek, akiket a Kata élelmiszerboltnál, a Káosz, illetve a másik sörözőben megkérdeztünk, szinte ugyanazt a jelöltet várják befutónak.

– Szerintem nem lesz személyi változás a falu vezetésében. Ica néni (Perleczki Béláné polgármester – a szerk.) nyári halála óta is folytatódott az általa közmegelégedésre elkezdődött munka. A település nem csak a csődhelyzetből lábalt ki – Lázár János segítségével – de a korábban széthasad közösség közötti törésvonalakat is sikerült jelentősen befoltozni – láttatta a helyi dolgok hátterét egy másik, szintén névtelenséget kérő férfi. Arra a kérdésemre, miért nem vállalja nevét, azt mondta, hogy a faluban úgyis mindenki ismer mindenkit. Mondandójából úgyis tudni fogják ki ő.

– 8 miniszterelnököt szolgáltam ki hivatali időm alatt – mondta Tuska György, a községet 1992-től 2010-ig vezető volt polgármester, aki szerint a faluvezetést szétziláló békétlenség utódja, Mitykó Mátyás Márton idején kezdődött.

Tuska György Csirik Lászlót várta befutónak.

Az ambrózfalvi csöppet sem egyszerű helyzetet a falu közelmúltjában gyökerezik: Tuska György ’92-ben időközi választáson nyert, miután Szabó György, a község az első szabadon választott polgármestere lemondott, majd bedobta a törölközőt az őt követő pedagógus, Mészáros András is. Tuska György 2010-ben viszont nem győzött, majd az új testület felbontotta vele a lakásbérleti szerződését. A volt polgármester pert indított, hogy a lakás mellé a testület jóváhagyásával emelt, garázs építési költségeit megkapja. A bíróság jogerősen meg is ítélt neki 361 ezer forintot. A volt polgármester, akit utódja felszólított, hogy hagyja el a szolgálati lakást, végül Makóra költözött, s csak a 2012-es időközi választás idején tért vissza. Akkor azt gondolták, hogy azért, hogy újra megpályázza a faluvezetői posztot, de nem tette. Az akkor győztes Perleczki Béláné viszont 2014-ben ismét elnyerte a választók bizalmát.

– Kevesek között dől el, hogy kit választ meg a falu – árulta el szavazás után Novák Sándor. Az ambrózfalvi férfi szerint a jelenlegi alpolgármester nem biztos, hogy jó választás. Számára szimpatikusabb Farkasné Havrán Ildikó Piroska, a Jobbik jelöltje.

Novák Sándor, a mai szavazók egyike.

– Azt hallottam, hogy Farkasnénak, óvónőként nincs türelme a gyerekekhez, hát akkor hogyan lehetne a meglehetősen széthúzó, öntörvényű helybéliekhez? – ezt már a Kata élelmiszerbolt előtt kérdezte az egyik vásárló. Az asszony úgy látja, ha Farkasné nyer, csak látszatra ő irányítja majd a falut, valójában csak a Jobbik országos vezetősége bábja lesz.

Csirik László polgármester jelölttel a községháza közelében, az utcán futottam össze. Arra a kérdésemre, megy-e szavazni azt mondta, hogy nem. Később telefonon megerősítette: a családja ugyanezt a döntést hozta.

Nem kellett kopogtatni.

Bartos János független polgármesterjelölt azonban voksolt. Elmondta, hogy a szombati kampányrendezvényén 4-en voltak.

– Már azért is több embert vártam, mert meghívtam mindazokat, akik a Facebookon ócsároltak, hogy álljanak ki velem szemből-szemben. Azonban ezt nem vállalták – mondta.

Bartos János volt egyébként az a települési képviselő aki 2012-ben azt javasolta a testületnek, hogy oszlassa fel magát, mert nem tudtak együtt dolgozni Mitykóval. Most azt mondta: esélytelennek érzi magát arra, hogy polgármester legyen.

Több járókelő is arról beszélt, hogy a Jobbik tegnapi Novák Előd-féle fórumán ugyanaz a húsz ember vett részt, aki a múlt héten a babgulyásos jobbikos rendezvényen. Néhányan arról is tudni véltek, hogy még talán Vona Gábor is a községben járt, az egyik magánházban találkozott a párt szimpatizánsaival. Igaz ezt nem tudta senki sem megerősíteni.

Plakátok a villanyoszlopon. Nem keveredtek.

– Most az a tét, hogy megyünk-e előre vagy ismét lemaradunk. Ha Csirik László folytatja, biztos megyünk, ezt Lázár János a minap 50 érdeklődő előtt is megerősítette. Ha más lesz a polgármester, akkor ott leszünk, ahol a part szakad, a széthúzás és a békétlenség már igazán nem hiányzik a falunak. És akkor nem tudom mi lesz velünk – vélte egy másik választó.

A községházán berendezett egyetlen szavazókörbe este 7-ig összesen 407 választót vártak. 40 százalékuk délelőtt 11-ig már le is adta voksát.

A nem hivatalos végeredmény este 8 fél 9 körül várható.