Hírek

Kemencés kenyeret is lehetett kóstolni


Gajáta Fanni – Makó


A Román Nemzetiségi Kulturális Nap alkalmából román ételek rotyogtak ma délelőtt a Maros-parti Zöldháznál. A káposztás ételek mellett bográcsban főtt a magyarcsanádiaknál babgulyás, de volt, aki zöldségágyon sült csirkecombbal készült. Ebből a finomságból 100 darab is készült.

A pécskaiak sátoránál Bartók Ágnes bográcsban készítette a töltött káposztát, amelyet puliszkával szolgált fel a vendégeknek. Bár a saját fűszerezését nem árulta el, annyit megosztott velünk, hogy jó fűszerezéssel nagyon ízletesre lehet készíteni.

– Azt tudni kell, hogy minden régióban másféleképpen készítik el. Ha van benne füstölt vagy friss hús és házilag savanyított káposzta, akkor lesz tökéletes – mondta a hölgy. – Most kisebb mennyiség készül, mindössze 130 adag, amelyet én egyedül készítettem el másfél óra alatt.

Célzás az ittas vezetésre: ha házi pálinkából tankolsz, akkor hanyagold az autód.

Nem csak az ételek voltak a középpontban ma, hanem a zene és a tánc is. Körülbelül 100-120-an érkeztek a Maros-partra, hogy felléphessenek.

– Bár az eső szakadt, mégis úgy érzem, ez jobban összeszed minket – kezdte Birta Júlia Mihaela, a Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Azért a Zöldházban rendeztük meg a rendezvényünket, mert egy közös, magyar-román projekt keretén belül épülhetett meg illetve a Maros is összeköt minket. A nyári táborunk is nagyon jól sikerült itt, ezért esett ide a választásunk.

Az elnöktől megtudtuk, hogy 250 román család él Makón. Fontosnak tartja, hogy olyan programok valósuljanak meg, amellyel a családokat összehozza és össze is fogja. Mivel a román nyelvet egyre kevesebb olyan családban beszélik, akik Magyarországon laknak, ezért a makói tanulmányi osztályhoz fordultak, hogy választható idegen nyelv lehessen.

– Ez egy hosszadalmas feladat, legalább nyolc szülői igény kell hozzá, hogy felterjesszék. A román nyelv azért is fontos, mert a határ után Makó az első város illetve a fürdő és a vendéglátás is vonzza a román vendégeket – tette hozzá Birta Júlia Mihaela.