Makó

Huszárok a Galamb gépmustráján


Gajáta Fanni – Makó


Mezőgazdasági járművekkel telt meg a Teleki László utca fele. A gépmustrán kiállított monstrumokra érdeklődve másztak fel és ültek bele az óvodásoktól kezdve a középiskolások is. A másodjára megrendezett Őszi Gépmustra célja az, hogy megismerhessék a pályaválasztás előtt álló diákok a szakképző iskolát. Horváth Zoltántól, az iskola igazgatójától megtudtuk, hogy a tavalyi nyíltnapnak is köszönhetően idén már létszámstopot kellett bevezetni az új tanévben induló osztályoknál.

– Hetedikes és nyolcadikos osztályok jönnek be a környező településekről, hogy bemutathassuk nekik az iskola életét. Idén is kapcsolódik hozzá egy szakmai rendezvény, a Szent István Egyetemmel együtt egy konferenciát szerveztünk – árulta el az iskola igazgatója. A programok között különböző szakköröket is bemutattak a diákoknak.

– Nem titkolt célunk, hogy a diákok idecsábítsuk és az sem, hogy a természettudományos oktatást megerősítsük ezeken keresztül.

Az ünnepélyes megnyitó után, – ahol huszárok is részt vettek – különböző nyílt órákra látogathattak el a tanulók. Ilyen volt az agrárinformatikai szakkör bemutató, amely az országban egyedülállónak számít. Gépészeti- és agrárszakkörre is járhatnak a lelkes diákok.

– Az agrárinformatika egy teljesen új témakör az iskolánkban. Ma már a mezőgazdaság sem képzelhető el informatikai eszközök nélkül – tette hozzá az igazgató.

Kádár József mezőgazdasági termelő – aki egy vetőgéppel érkezett a rendezvényre – elmondta, örült az iskola Őszi Gépmustrájának.

– A fiataloknak nagyon nagy szükségük van az új gépekre, a minél jobb technológiákra. A mezőgazdaság egy folyamatosan fejlődő ágazat.