Hírek

250 mics készült Nagylakon


Gajáta Fanni – Nagylak


Kenyérrel és mustárral illik fogyasztani a micset, tudtuk meg Vetróné Negreu Marianától az Országos Román Önkormányzat képviselőjétől. Az idén már 15. alkalommal megrendezett partin közel 250 darab mics sült ki, ahol a más nemzetiségi gasztronómiával való ismerkedés a lényeg.

– Három fajta húsból készül, marhából, sertésből és birkából. Mást nem lehet elárulni róla, titkos a recept – mondta nevetve a képviselő. – Ezt autentikusan faszénen kell sütni és vízzel kell locsolgatni, hogy ne égjen oda.

Mariana azt is elárulta, hogy egy átlagos román családnál bármikor az asztalra kerülhet ez a fogás: családi ebédnél és ünnepekkor is. A másik nemzeti ételük, a puliszka, amelyet nem csak köretként lehet fogyasztani. Készülhet rakott, tepertős, kolbászos, sajtos és tejfölös puliszka is.

Szekeres Mária, a helyi posta dolgozója elismerősen nyilatkozott a micsről.

– Engem a helyiek hívtak el a mai rendezvényre, amelyre szívesen eljöttem. Nagyon ízlett, főleg mustárral. Bár a birkahúst nem szeretem, de így, hogy a háromféle hús össze van dolgozva egyáltalán nem érződött ki rajta – mondta a hölgy. Többen is ezen a véleményen voltak, az Utazó Planetárium budapesti alkalmazottja is.

– A rendezvény célja, a hagyományos ételek bemutatása, kóstolása valamint összekapcsolva az ismeretterjesztéssel, amelyet ma az Utazó Planetárium szolgáltatja – tudtuk meg Vighné Ménesi Zsuzsannától, a nagylaki önkormányzat kisebbségi referensétől. – Ezen a mics partin kívül másik nagy nemzetiségi rendezvényünk a Kisebbségek Napja, amelyet decemberben tartunk, összekötve a karácsonyi ünnepséggel.