Makó

Lázár János nem tud ultizni


Makó Híradó

Elkészült a biztonsági határzár a horvát-magyar határon, a rendőrség és a honvédség készen áll annak teljes lezárására. Ennek technikai akadálya nincsen. Orbán Viktor mai brüsszeli tárgyaláson múlik, milyen lépéseket teszünk. December közepéig születhet döntés az uniós kvótákkal szembeni fellépésről – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Komoly külföldi erőcsoportok fogak össze, hogy az unió jóváhagyásával magyar földet vásároljanak mondta Lázár János, aki szerint az MSZP a külföldiek szálláscsinálója.

– A kormány a termőföld megvédését abban látja, hogy a magyar gazdák vásárolnak földet. Ez nem a kormány, hanem a MAGOSZ ötlete volt. 107 ezer magyar földműves vásárolna, s ez megakadályozná, hogy külföldiek vegyenek földet. Ma délután indul 380 ezer hektár értékesítése, a helyrajzi számok és az árak nyilvánosságra hozatalával hat megyében. Az első árverés november 16-án indul. Piaci áron, vagy a felett kezdődik a licit, lefelé licit nincs, a befolyt összeget az ország fejlesztésére fordítjuk, egy fejlesztési alapba gyűjtve mondta. Hozzátette: A vásárlásra a fejlesztési Bank 150 milliárd forintos hitelkeretet nyújt, 20 éves a futamidő, az első 10 évben 1,95 százalék a kamat, a második 10 évben is kamattámogatást kapnak. 3-tól 300 millió forintig kaphat a hitelt egy magyar földműves. November 15-étől kereshetik a hitelt a Budapest Banknál, melyen keresztül az igényelhető. Október 13-án 2700, 3 hektár alatti földterület jelent meg, ma 3700 fog. Ez az állami területek 20 százaléka. Ha a 380 ezer hektár elfogy az állami földek 80 százaléka akkor is megmarad.

Jövő májusig 270 új kormányablak jön létre – közölte. Lázár János hangsúlyozta: okmányirodát csak ott zárnak be, ahol a kormányablak már megnyílt, ahol nem lesz ilyen, az okmányiroda megmarad. Idén több mint 20 milliárdot fordítottak az ügyintézés fejlesztésére, jelentős előrelépést jelent az e-kártya januári bevezetése, ami lehetővé teszi a digitális ügyintézést. Várhatóan a jövő héten döntenek arról, hogy valóban egyablakos legyen az ügyintézés, s minden járásban, kormányablakban intézhetők legyenek az adóügyek is. Ez az adóhatóság korszerűsítésének egyik lépése. – El kell érni, hogy az adóhatóság ne ellenségnek, hanem ügyfélnek tekintse a vállalkozókat mondta a miniszter, aki átfogó adóhatósági reformot is ígért, melyet társadalmi egyeztetés előz majd meg – mondta.

A hulladékgazdálkodásban az osztrák és a német példát vizsgálja a kormány, ott a hulladékból távhőt állítanak elő. Cél, hogy a hulladékégetés is lehetőség legyen.

Lázár János közölte: közpénzre való pályázatnál nem csak a legkedvezőbb ajánlat, de a társadalmi szempontból legnagyobb hasznot hozó is számít.

Kijelentette: kormányzati cél a közösségi használatban lévő ingatlanok energetikai korszerűsítése. De a magánházak korszerűsítését is támogatják, visszatérítendő, kamatmentes támogatások formájában 100 milliárd forinttal, de ehhez azonban kell a lakossági önerő is.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol, rajta van-e azoknak a miniszterelnöki utódoknak a listáján melyről Orbán Viktor egy tavaszi – most kiszivárgott – beszédében szólt elmondta: – Sem ultizni nem tudok, sem nyelveket nem beszélek, de a többi feltételnek sem felelek meg. Így megnyugodhat a családom és az ország is, hogy nem szereplek rajta.