Hírek

Minimális a pollenkoncentráció


MH


A szegedi monitorozó állomáson mért adatok alapján az előző héten térségünkben kivételesen a parlagfű pollenjének mennyisége csütörtökön elérte a közepes (15 db/m3) szintet, a hét többi napján azonban már csak alacsony koncentrációban fordult elő. Szombaton és vasárnap a parlagfű virágpora már egyáltalán nem volt jelen a levegőben.

A többi nyáron virágzó allergén növény pollenkoncentrációja már lecsökkent, a csalánfélék, a pázsitfüvek, a libatopfélék, az üröm, az útifű és a kenderfélék pollenjéből már csak egy-egy szem fordul elő a levegőben.A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma az alacsony, a magas és a nagyon magas szint között, míg a Cladosporium spóraszáma a magas – nagyon magas szint között váltakozott.

A gombák lakáson kívül élő csoportjai rothadó vegetáción élnek, spóráik a környezetben legnagyobb mennyiségben a korhadó, rothadó növényi maradékokban, avarban, mezőgazdasági termőterületeken fordulnak elő, s onnan kerülnek a levegőbe. Míg beltérben a gomba spórái jelen lehetnek egész évben, addig kültéri gombák megjelenése szezonális, a füvek pollenidényének végétől késő őszig tart – közölte a megyei kormányhivatal.