Hírek

Nem mozgatta a potyakaja a szavazókat


Korom András – Ambrózfalva


Jobbikos lufi és egy bográcsnyi rotyogó babgulyás jelezte ma délelőtt az ambrózfalvi művelődési ház előtt, az út szélén, Farkasné Havrán Ildikó Piroska, a Jobbik helyi polgármesterjelöltje Őszköszöntő Fesztiválja helyszínét. A finom illatokat árasztó étel azonban nem volt elegendő vonzerő a helybéliek számára, akik október 18-án azért választanak polgármestert, mert Perleczki Béláné előző faluvezető a nyáron elhunyt.

– Nem értem, hogyan gondolja valaki, hogy meg lehet venni az emberek szavazatait egy tál étellel, persze, hogy csak keveseknek kell az ilyen potya – morgott egy helybéli a művelődési házzal szemközti buszmegállóban. Itt két jelölt plakátja is látható, Farkasnéé közelében Budai Lászlóé, a Munkáspárt jelöltjéé.

Cédulák és plakát a buszmegállóban.

– No, én ugyan itt lakom Ambrózon, de ezt a Budait nem ismerem, biztos Pestről akarják ránk erőltetni – veszi át a szót egy másik várakozó, majd hatalmas nevetésben tör ki. A jobbik jelöltje választási plakátja mellett ugyanis egy másik választási cédula is olvasható. Igaz az választási malacokat ajánl – Csanádpalotáról.

A buszra várók szerint egyébként olyan ember kell a falu élére, aki képben is van, s Perleczkiné munkáját tudja folytatni. Erre pedig – szerintük – csak a mostani alpolgármester, Csirik László képes, akit nagyon megbízható, nagy tapasztalattal rendelkező és szavatartó emberként jellemeztek.

Pedig Farkasnén, az alpolgármesteren, és a munkáspárti és egyébként Szegeden lakó Budain kívül még két jelölt neve szerepel majd a szavazócédulákon: a helybéli Bartos Jánosé és Borka Elenonóráé.

Bartos János maga is ellátogatott a Jobbik rendezvényére. Azt mondta azért, hogy megismerje, milyen kampánylehetőségeket biztosít egy ilyen program. Azt mondta: eddig nem nagyon kampányolt, csak a szórólapját juttatta el a postaládákba. Jövő szombaton azonban majd fórumot is rendez.

Borka Eleonórát pedig ugyan ismerik a helybéliek, de azt mondják, hogy elképzeléseiről nem nagyon tudnak.

Farkasné Havrán Ildikó Piroska segített szétosztani a babgulyást.

– Ha már húszan-harmincan eljönnek, az szép eredmény lesz, hiszen kistelepülés a miénk – mondta Farkasné Havrán Ildikó Piroska, aki eddig egy időközi választáson már volt polgármester-jelölt. Azt mondta, egyrészt megkérték rá, hogy ismét mérettesse meg magát, másrészt pedig a falubéliek közül is volt olyan, aki azt mondta, hogy szeretné ha indulna.

– Nem gondolom, hogy egy ingyen babgulyással lehet szavazatokat szerezni, ez azonban egy kicsit jólesik az embereknek – szögezte le. – Úgy gondolom, hogy nem ez befolyásolja a szavazókat, hiszen korábban három fideszes jelölt is rendezett ebédet a választás előtti héten.

Az ebéd.

A mostani babgulyást jó étvággyal bekanalazók közül többen repetát is kértek. Majd békésen meghallgatták a jelöltet ajánló Toroczkai László ásotthalmi és Sinka Imre békésszentandrási polgármestereket.

A fórum résztvevői.

– Azt mondom, hogy a szakácsot nem szabad elcsapni finomat főzött – mondta az egyik helybéli néni – aki közelebb hajolva megsúgta: elvitelre is kapott, így legalább a vacsorája is meglett. Arra a kérdésemre, hogy kire fog jövő vasárnap szavazni, csak sokatmondóan felhúzta a szemöldökét, majd azt mondta: arra a férfira aki majd a számára legszimpatikusabb programmal áll elő…