Hírek

Pánikszobából szabadultak a gimisek


Gajáta Fanni – Makó


Immáron harmadik alkalommal rendezték meg a makói gimnáziumban az Olvasás Éjszakája programot, amelyben nem csak a könyvek kaptak szerepet.

– Két éve hallottunk először erről az országos kampányról, s ekkor úgy gondoltuk, hogy feldobnánk vele az iskolai életet. Mára kinőtte magát ez a rendezvény az eredetihez képest – mondta el Nyúzó Béla, a József Attila Gimnázium magyar munkaközösségének a vezetője. – Vetélkedőket tartunk különféle helyszíneken, ahol versenyezhetnek a gyerekek. Aki viszont olvasni szeretne, a termekben megteheti és az olvasással kapcsolatos gondolatait papírra vetheti.

A gimnáziumnak 3 nagy versenye zajlik, az egyik megmérettetés szinte a pincétől a padlásig tart – hiszen Huszár Szabolcs a pincében várta a diákokat. Nyúzó Béla szerint ez a megmérettetés a régi akadályversenyekre emlékeztet.

A diákok minden állomáson vicces leírást kaptak, amelyből ki kellett találniuk, hogy melyik a következő helyszínük. A könyvtárban kisebb csapatok kiszabadulós-pánikszobaszerű játékhoz hasonlón vehettek részt: az egyik feladatnál három borítékból kell eldönteniük, hogy mi lehetett a megfelelő lépés a további meneteléshez.

Bella szerint a Harry Potter sorozat jobb könyvben.

A végzős Békési Bella inkább az olvasást választotta: ő J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege című kötete mellett várta a nap végét. Azért ezt választotta, mert könyvből készült film is nagyon tetszett neki, de elárulta: a regény még jobban visszaadja az élményt, mint a közel két órás film.

– Szeretek olvasni és fontosnak is tartom, hogy a fiatalok is olvassanak. A könyv azért is tetszik, mert ebben olyan részek is vannak, amelyek a mozifilmből kimaradtak. Ezek sokkal érdekesebbek – mondta a lány. – Sajnos, a könyvek helyét átvette az internet. Én inkább igyekszem papíron olvasni, mint monitoron.

A Könyvek Éjszakája versenyen a nyertes osztály már biztosan nem üres gyomorral tért vissza a könyvek világában: a legjobban teljesítő csoport édes finomságot nyert.