Hírek

Lázár: egyszerűsíteni kell az adóeljárásokat!


MH-MTI


Kilencvenkilenc százalékban elkészült a biztonsági határzárrendszer a magyar-horvát határon – közölte Lázár János, aki közölte: a magyar kormány jelenleg nemzetközi egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy  meghozza a biztonsági határzár működésével kapcsolatos lépését. Jelezte Magyarországnak az a terve, hogy a visegrádi tagállamokkal közösen védi meg a magyar-horvát határt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint szervezett embercsempész-akció zajlik Magyarország ellen a horvát állam intenzív részvételével. Azt is mondta, könnyen lehet, hogy az idén összesen 600 ezer illegális bevándorló érkezik hazánkba.
Lázár János közölte, hogy jövő márciusra 278 új kormányablak lesz, január 1-jétől pedig számos eljárási díj csökken vagy megszűnik.

A tárcavezető az adóeljárások egyszerűsítése mellett foglalt állást és azt mondta, folyamatos ellenőrzés és bírságolás helyett abból kell kiindulni, hogy az adózók jogkövetők. Egy kérdésre elmondta: az eljárási díjak csökkentésére még ebben a hónapban javaslatot tesz a parlamentnek, novemberben pedig benyújtja azt a javaslatát, amely a közigazgatásban dolgozók jövő júliusban kezdődő, átlagosan 30 százalékos béremelését tartalmazza.

Annak érdekében, hogy külföldiek ne szerezhessenek földtulajdont Magyarországon, fontos biztosítani az államiföld-vásárlási lehetőséget azoknak a magyar földműveseknek, akik ezzel élni akarnak közölte. Hangsúlyozta: a földeladási árverések nyilvánosak lesznek, a földet pedig csak piaci ár fölött lehet majd eladni.
 Az állami földvagyonnal kapcsolatos, a parlamenti szakbizottságban tett kijelentéseit firtató kérdésre Lázár János úgy reagált, hogy a testület ülésén nem a saját tapasztalatának adott hangot, nem is tudott volna, mert a magyar államnak nincs szántóföldművelő mezőgazdasági vállalkozása. Ez pedig azért van így – magyarázta -, mert az az általános közvélekedés, hogy amikor a magyar állam földet művel, ott csak baj lehet.