Hírek

Vadonatúj műszereket kapott a makói kórház


Gajáta Fanni – Makó


Két újabb géppel bővült a Makói Kistérségi Egészségfejletési Iroda, így mostantól csontsűrűség-mérésen és érszűkületi kockázatbecslésen is részt vehetnek azok, akik  – rendelési időben – a kórház  prevenciós rendelőjébe vagy kitelepüléses egészségnapokra ellátogatnak. A Makói Kistérségi Többcélú Társaság támogatásával megvásárolt műszerek összesen 3,5 millió forintba került.

– Ez két olyan berendezés, amely a betegség a megelőzést, korai felismerést segíti – mondta Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója.

– Mindkét berendezés hiánypótló. Nagyon fontos tudni, hogy itt rizikószűrés történik. Ha valaki részt vesz egy ilyen szűrésen a kitelepülések alkamával vagy a prevenciós rendelőben, akkor ennek eredményével tovább kell menni a háziorvoshoz vagy a szakorvoshoz.

A csontritkulás és az érszűkület két leggyakoribb betegség a Magyarországon. Statisztikai források szerint az 50 év feletti nők körében mintegy 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érinthet a csontritkulás, míg az alsóvégtagi érszűkületben közel 400 ezer lakos szenvedhet az országban. A gépek segítségével idejében felismerhető a betegségek kezelési hatásossága jelentősen nő.

A vizsgálatok mindkét esetben fájdalommentesen zajlanak: a csontsűrűség-méréshez mindössze a lábfejünket kell a szerkezetbe rakni, míg az érszűkület-vizsgálat hasonló, mint egy vérnyomásmérés, azonban az eredmények számítógépes analízisen esnek át.

– Az Egészségügyi Ellátó Központ idén júliusában fordult hozzám a Makói Kistérségi Többcélú Társaság elnökéhez, hogy két eszközt szerezhessenek be, amely jelentősen javítja a Makón és a térségében élők életminőségét – mondta Farkas Éva Erzsébet, a társaság elnöke. – Meg szeretném köszönni a kistérség polgármestereinek, hogy egyhangúlag álltak a jó ügy mellé.

A csontsűrűség-mérő gépen 222, míg boka-kar index megállapítása szolgáló ABI készüléken 287 vizsgálatot bonyolítottak le szeptember 1-je óta.