Makó

2-3 éven belül kerékpárút épülhet Makótól Vásárhelyig


Korom András – Maroslele


Farkas Éva Erzsébet makói, Martonosi György maroslelei és Almási István vásárhelyi polgármester ma délőtt, a maroslelei községházán tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, a három település polgármestere megállapodott arról, támogatja, hogy 2-3 éven belül épüljön meg a településeiket összekötő, mintegy 30 kilométeres kerékpárút. A Vásárhely és Batida közötti mintegy 6 kilométeres szakasz tervei már készen állnak, s ezt szeretnék kibővíteni.

A Makó-Vásárhely közötti kerékpárút építését támogatja Lázár János, a térség országgyűlési képviselője. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrégiben a vásárhelyi közgyűlésen közölte: 2014-ben Hódmezővásárhely és Makó egy választókerületbe került, ez két eltérő hátterű településcsoport együvé tartozását vetíti előre.

– Két út vezet Makóra Hódmezővásárhelyről. Az egyik a Földeák felé vezető, melynek felújítását végzik jelenleg is, a másik a maroslelei, melynek felújítása is fejlesztéspolitikai cél ebben a ciklusban – mondta Lázár János, aki arra kérte az említett három település képviselő-testületeit, gondolkodjanak el rajta hogyan lehetséges az, hogy a maroslelei út mellett – még az út állami felújítását megelőzően – kerékpárút épüljön. A Miniszter megkérte a miniszter Almási István polgármestert, hogy vegye föl a kapcsolatot ez ügyben az érintett polgármesterekkel.

Ma ennek szellemében tanácskozott Maroslelén a három polgármester.

Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta: Makó elkötelezett a kerékpáros közlekedés és a turizmus iránt, nemrégiben kiadták a környék kerékpáros térképét is. Úgy látja a három település polgármestereinek mostani megállapodása még közelebb hozza az általuk vezetett településeket. Makó polgármestere közölte: a városi kerékpárutakat információs táblákkal látják el, hogy ne csak helyiek és a környékbeliek, de a turisztikai céllal ide érkezők is a legjobban ki tudják használni a azok lehetőségeit.

Martonosi György polgármester szerint a község a két város között helyezkedik el, s mindkettőhöz erős szálak fűzik, mint munka, mind egészségügyi, mind vásárlási szempontból. A falu körül haladó majdani kerékpárút az ezekhez való eljutás mellett szabadidős és sport tevékenységeknek is teret adna.

Almási István arról beszélt, hogy a Vásárhelyt a szomszédos településekkel összekötő bicikliutak már csak a déli irányba nem épültek meg, pedig a batidaiak ezt évek óta kérik. Az oda vezető út tervei már készen állnak, ezt szeretnék majd továbbtervezni egészen Makóig.