Makó

Tortát vitt ajándékba a makói kórus


Oláh Nóra – Makó


Makó vegyeskara kiterjedt kapcsolatrendszerrel bír, örömmel fogad vendégeket, s persze maga is szívesen tesz eleget társközösségek meghívásainak. Nemrég a Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórusának invitálására szerepelt a gyomai evangélikus templomban, ezúttal pedig negyedmagával lépett színpadra Kisteleken, a Klebelsberg Kuno Művelődési Központ dísztermében.

A hagyománynak számító kórusfesztivál kétszeres jubileumnak is számított a vendéglátók számára, hiszen az ötödik alkalomhoz ért ez a szép kezdeményezés, ugyanakkor a Kisteleki Harmónia Egyesület a megalakulásának 15. évfordulóját ünnepelte. A 2000-ben létrejött kis közösség elsősorban énekelni szerető pedagógusokból verbuválódott; az azóta folyamatosan bővülő taglétszámú társaság 2005 óta egyesületként működik. Vezetőjük Szabó Zoltánné Kiss Erika, aki most a rendezvény háziasszonyának tisztségét töltötte be.

A makói és a kisteleki énekkart egy másik, korábbi jeles esemény is összeköti, hiszen 2011 novemberében ugyancsak Kisteleken rendezték az Éneklő Magyarország országos minősítő hangversenyét, melynek során mindkét csapat az arany minősítés büszke birtokosa lehetett.

Az V. Kórustalálkozót stílusosan egy közös éneklés nyitotta: „A csitári hegyek alatt” című népdal az összes jelenlévő kórus előadásában, a helybeli citerazenekar kíséretével szólalt meg. Az első színpadra lépők pedig a házigazdák voltak, ám ők mindössze egyetlen énekszámmal alapozták meg a délután hangulatát, mellyel jelképesen és a valóságban is átadták a „dal stafétáját” a vendégeiknek. Elsőként éppen a makóiaknak, akik a nemrég Gyomán bemutatott műsorszámaikat adták elő, Gilinger Ildikó karnagy vezetésével, Benkő Zoltán zongorakíséretével, Dányi Beáta és Németh Anett szólójával. A sokszínű műsorválasztás, aligha meglepő módon, itt is nagy sikert aratott.

Rendkívül komoly és igényes produkciókkal folytatta a műsort két nagy múltra visszatekintő együttes, a Szentesi Bárdos Lajos Vegyeskar, majd a Hódmezővásárhelyi Városi Vegyeskar. A „Fesztiválkórus” és „Hangversenykórus” minősítésekkel is kitüntetett szentesi kar 1977-ben alakult, Bárdos Lajos nevét 1986-ban, a zeneszerző halálakor – a család hozzájárulásával – vették fel. Az ugyancsak „Fesztiválkórus” minősítésű vásárhelyi csapatot Steiner Béla hozta létre 1976-ban.

Egy magas minőséggel felépített kórusprogramot természetesen a legalkalmasabb egy újabb, közösen előadott és méltóképpen kiválasztott dallal megkoronázni. Ezt a koronát Kodály Zoltán-Berzsenyi Dániel: „A magyarokhoz” című műve jelentette; a „Forr a világ…” kezdetű, impozáns erejű éneket nem is ok nélkül tapsolta vissza a kisteleki közönség…

A jubileumi kórustalálkozóra a makóiak meglepetés ajándékkal is készültek – a kistelekieknek hozott jókora születésnapi tortát gyertyák, zongorabillentyűk, valamint az ünneplő Harmónia Egyesület fotója díszítette.