Makó

Gaál József kapta az Őszi Tárlat fődíját


Korom András – Őszi Tárlat


Tornyai János festőművész gondolataival köszöntötte a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat ma déli megnyitójának közönségét Almási István. Hódmezővásárhely polgármestere hangsúlyozta, a tárlat 62 éve alatt egy jottányit sem engedtek annak színvonalából, s ennek az immár az országosan egyedülálló tárlatnak nem csak múltja és jelene, de jövője is van.

– Hódmezővásárhely az ország egy olyan pontja, ahol szükség van a művészekre – hangsúlyozta megnyitójában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: – Az első kiállítást megrendező Tornyai János, majd Galyasi Miklós, aki később felismerte, hogy a század eleji kiállítás folytatására szükség lenne és mindazok, akik a 62 Őszi Tárlatot megrendezték, vásárhelyeik voltak vagy kötődtek a településhez. Az, hogy a tárlat az évtizedek során megmaradhatott, nem csak a kultúrpolitikának, nem is a várospolitikának volt köszönhető, hanem annak, hogy Hódmezővásárhely polgárai mindig szerették a szépet – hangsúlyozta azzal, hogy a XX. század vérzivatarai: a háborúk, forradalmak, vagyonelvételek, államosítások közepette a hódmezővásárhelyiek képesek voltak ragaszkodni a széphez, a jóhoz. Az itt élők végtelenül optimisták, hisznek a jövőben és a jelenben is, éppen azért úgy gondolják, a bennünket körülvevő világ lehet szép – mondta.

Lázár János kiemelte: a város polgármestereként azért támogatta a tárlat megszervezését, mert szerette volna bebizonyítani a helyi közösségnek és a tágabb környezetnek azt, hogy “bármilyen körülmények között élünk is, ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy az élet lehet szép és jó”. Ez különösen fontos azért is, mert akik művészként élik világukat, ennek nap mint nap az ellenkezőjét tapasztalhatják személyes sorsuk okán. Kevés elismerés, megbecsülés jut nekik. Lázár János ezért különösen büszke Vásárhelyre, amely megalapította az őszi tárlatot és azokra a polgárokra, akik ragaszkodtak a kiállítás megmaradásához.

A december 6-ig látogatható kiállításon 162 művész 252 alkotását mutatják be: 135 festmény, 50 grafika, 63 plasztika, valamint négy egyéb, műfajilag be nem sorolható mű került a falakra. A hagyományoknak megfelelően a megnyitón adták át a tárlat elismeréseit, a fődíjat, a Tornyai-plakettet Gaál József Munkácsy Mihály-díjas festő-, grafikus- és szobrászművész, művészeti író, tanár kapta.

Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja megnyitójában elmondta: az Őszi Tárlat mára országos jelentőségűre bővült.

Hódmezővásárhely és a Magyar Művészeti Akadémia Rudnay Gyula ösztöndíjában részesült Mórocz István grafikusművész, Az Endre Béla mesterdíjat Nagy Attila szobrászművész vehette át. A Galyasi Miklós nívódíjat Szvet Tamás szobrászművész vehette át, a Magyar Művészeti Akadémia díjazottja Gallov Péter grafikusművész, a Fiatal Festők Nívódíját Bíró Botond festőművész, az Emberi Erőforrás Minisztérium díját Incze József festőművész, a dr. Horváth Ügyvédi Iroda díját Takáts Márton képzőművész, a Kurucz D. István Festőművész Emlékére díjat Oliver Arthur, a Csongrád Megyei Közgyűlés díját Várhelyi Tímea grafikusművész, a Bandula Kisvendéglő díját Bozsér Zsolt grafikusművész, a Hód-Mezőgazda Zrt. díját & Rékassy Csaba díjat Frimmel Gyula grafikusművész, Kincses Pál díját Ámmer Gergő szobrászművész, A Sárkány sport és ajándékbolt díját Varga Patrícia Minerva festőművész, az SV-2010 Kft. díját Tayler Patrick Nicholas festőművész, a Vásárhelyi Róna Kft. díját Megyeri-Horváth Gábor festőművész kapta.

A megnyitón készült képek itt tekinthetők meg.

 

.