Hírek

Mozgolódnak a mezei pockokBár a kártevők a kedvező időjárás miatt jól átteleltek, ám az első félév végére több tényező hatására számuk jelentősen csökkent. Noha a rágcsálók augusztus végén sem okoztak gondot a megyék zömében, helyenként nőtt a lakott járatok száma, elsősorban pillangósokban és az elhanyagolt területeken. A kialakult helyzet miatt Fejér megyében védekezési felhívást tettek közzé, s lucernában és gyümölcsösben védekezésre is sor került. A megfigyelések szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Veszprém megyében gócosan szintén nőtt a kártevő egyedszáma tarlókon, ültetvényekben, napraforgóban és kukoricában.

A növényvédelmi hatóság ezért az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

Az érintett területeken végezzék el a mezei pocok fertőzöttség felmérését, melyben mindenki, a növényvédelmi szakemberek, a termelők egyaránt vállaljanak részt. A felmérést nem csak a veszélyeztetett területeken, hanem azokon a táblákon is el kell végezni, ahol tavaly nem volt mezei pocok kártétel. A felméréskor fordítsanak különös figyelmet az évelő pillangósokra és az elhanyagolt területekre. A magas egyedszám fokozott veszélyt jelent az őszi vetésekre és az állókultúrákra.

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. A helyi védekezés szükségességéről a felmérés eredménye alapján kell dönteni. A védekezés módjának megválasztásakor és a kezelések végrehajtásakor kövessék az integrált növényvédelem elvét. Nem csak növényvédő szeres, csalétkes védekezésre kell gondolni, de a megfelelő mélységű talajművelés, ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák nagy segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében, mérséklésében. A védekezés lehetséges eszközeiről a Nébih honlapján, ezt a  linket megnyitva találnak további információkat. Kedvező őszi időjárás esetén még tovább növekedhet a kártevő egyedszáma, ezért a továbbiakban is elengedhetetlen a folyamatos odafigyelés és a hatékony intézkedés.

A károsító-helyzet felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását.