Makó

Czirbus megkérdezné Medgyesit


Korom András – Makó


Mindez Czirbus Gábor és Weszelyné Végső Henriett ma délelőtti, a Makó Térségi Víziközmű székháza előtti sajtótájékoztatón derült ki. A Fidesz elnöke elmondta: a szerdai testületi ülésen újabb dolgok derültek ki arról, hogyan működött 2006 és 2014 között a kft., illetve milyen összegeket fizettek ki jutalomként, prémiumonként a vezérigazgatónak és 16 dolgozónak.

– Egészen elképesztő és megdöbbentő számokat találtunk az előterjesztésben. A Fidesz makói szervezete abszolút nem tud azonosulni azzal, ami a Víziközmű Kft.-nél történt az elmúlt tíz esztendőben – hangsúlyozta a párt makói szervezet elnöke.

Czirbus Gábor közölte: az átvilágítás eddigi eredményét hamarosan megjelentetik a városi honlapon.

– A céget 1993-ban azzal a céllal hozta létre Makó és a környező 16 település, hogy a térségben élőket segítsék, szolgálják, nem pedig azért, hogy az extra profitot termeljen, melyet később szét tudnak osztani. Nagyon sokan nem értik, hogy az itt beszedett víz- csatorna- valamint alapdíj közpénz. Szeretném mindenkiben tudatosítani, hogy a befizetett, majd a cég dolgozói kis részének kifizetett összegekkel a makóiakat és a térségben élőket csonkították meg – közölte.

Czirbus Gábor elmondta, 2006 és 2014 között a menedzsment több mint 750 millió forint jutalmat és prémiumot fizetett ki, mely 55 százalékát – körülbelül 410 milliót – 16-an kapták a cégnél dolgozó 120 emberből. Ezt egészen elképesztőnek tartja. Ráadásul Medgyesi Pál vezérigazgatóként önmagának szavazott meg jutalmat, pedig az a taggyűlés feladatkörébe tartozott volna.

– Nagyon sajnálom azokat a vízműves dolgozókat, akik éves keresete jutalommal, mindennel együtt a bruttó egymilliót sem haladta meg, miközben a menedzsment több milliót tudott zsebre tenni – mondta.

Czirbus Gábor elmondta, Medgyesi Pálnak már évekkel ezelőtt is havi 750 ezer forint volt a fizetése, s gépjármű-, telefon- és internethasználatot is kapott, de többmilliós jutalmakat is adott önmagának.

Egy számla, két bélyegző.

– Sajnálom, hogy a prémium kifizetésekkel kapcsolatban a felügyelőbizottság elnöke és az önkormányzatot a város nevében képviselő Buzás Péter miért nem tettek ez ellen semmi. A város volt polgármestere ugyanis az előkerült jegyzőkönyvek szerint már 2011-ben tudott ezekről. A felügyelőbizottság elnöke tett mindig javaslatot arra, hogy emeljék a vezérigazgató extra magas fizetését, s szavazzanak meg neki minél több prémiumot. A felügyelő bizottság is tiszteletdíjért látta el a feladatát, ezt az összeget pedig a vezérigazgató javasolta, kölcsönösen mindenki jó járt – mondta Czirbus Gábor. Közölte, hogy Marosvári Attila, felügyelőbizottság volt elnöke a szerdai testületi ülésen elmondta, hogy ők ezekről nem tudtak. Úgy gondolom, hogy a havi 70 ezer forintos felügyelőbizottsági tagsági tiszteletdíj mellett kicsi alaposabban bele lehetett volna nézni a cég dolgaiba. Mint azt a polgármester asszony a testületi ülésen elmondta: “így működhetett a szocialista bűnszervezet.”

Czirbus a számlákkal kapcsolatban elmondta: akadt köztük olyan, melyen a javítást ugyanaz a B-né végezte az eladó és a vevő oldaláról is. De olyanok is, melyeken az olvasható, hogy megállapodás alapján fizették ki a munkát, de az nem derül ki, hogy ténylegesen mi is volt az a munka. Ráadásul nagyon sok számlát valószínűleg ugyanaz az ember állította ki, független attól, hogy azon melyik cég bélyegzője szerepel. Közölte: szívesen leülne Medgyesi Pállal hogy magyarázza meg a történteket és szívesen látják a volt vezérigazgatót a testületi ülésen is, hogy kérdéseket tegyenek fel neki. Így azt, hogyan szavazhatott meg saját magának jutalmat, mennyire tartja etikusnak, hogy fia cégének szervezett ki munkákat, s hogy az általa alapított kft. miért kapott a vízműtől munkát.

Weszelyné Végsheő Henriett közölte: a cég előkerült számlái egy részét szabálytalanul állították ki. Volt olyan, melyet előbb fizettek ki, mint ahogy a számlát egyáltalán kiállították, de olyara is bukkantak, melyet egy cég részére kiállítottak, majd arra egy másik cég bélyegzője került. És olyan is akadt, melyek ellenértékét – félmillió forintokat – készpénzben fizettek ki. Az elvégzett munkák utáni teljesítményigazolások pedig hiányoznak.

– Már az is furcsa hogy a cég egyik dolgozója az egyik kiszervezett cég tulajdonosa. Ahogy az is, hogy a megbízott cégnél a Víziközmű Kft. emberei dolgoztak a Víziközmű Kft. gépeivel.

Felkérem az ügyben eddig hallgató többi pártot, hogy nyilatkozzanak. Hogy eddig nem tették annak mi volt az oka, talán valamelyik családtagjuk dolgozott ott, esetleg érintettek. Arra kérem őket, illetve Medgyesi Pál volt vezérigazgatót és Buzás Péter volt polgármestert, álljanak ki a nyilvánosság elé, s magyarázzák el mi is történt – mondta Weszelyné Végsheő Henriett.

+++

Hírportálunk minden érintettnek felajánlja a lehetőséget, hogy a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagáljanak.