Makó

Ma a zenéért játszottak


Gajáta Fanni – Makó


– A zene az, amely születésünktől kezdve a halálunkig elkísér minket az életünk folyamán – hangzott el Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntőjében. Három zenetörténésztől, Szabolcsi Bencétől, Bárdos Lajostól és Kodály Zoltántól is idézett és hozzátette: Kodály nélkül nem telhet el ez a nap. – Országosan és szerencsére Makón is megszólalnak a gyönyörű zenei dallamok, kórus és zenekari művek.

A hegedűt tanuló gyerekek kamaraegyüttes formájában léptek fel, amely nehéz feladat elé állította őket, hiszen most kell összeszokniuk. Városi rendezvény és a mai nap sem telhetett el a művészeti iskola ütősegyüttese nélkül, illetve a balettes lányok is felléptek velük együtt.

– Amióta az intézmény működik, azóta minden évben megünnepeljük a Zene Világnapját. 280 zenét és 110 táncművészetet tanuló diákunk van. – tudtuk meg Borkáné Dudás Mónikától az intézmény vezetőjétől. – Nagyon fontos a gyerekek számára zene és a művészet, hiszen a harmonikus személyiségfejlődést segíti.

A 8 éves Szigeti Anna családjában sokan zenélnek: testvére közül van, aki klarinétozik, szaxofonozik, fuvolázik és furulyázik. A kislány maga is ezen a hangszeren játszik.

– Ez a hangszer tetszett a legjobban. Már három éve tanulok zenélni. El tudom már játsztani a Süss fel napot, a és a Boci-boci tarkát is – mesélte a kislány.