Hírek

Lázár: nemzeti beruházásokat kell indítani


MH összeállításA miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette a kormány célja a magyar gazdaság 2 százalék fölötti növekedés, ezt az államadósság nagysága is megköveteli.

– 2015. szeptember 30-án több mint 8200 milliárd forintot fizetett ki Magyarország. Van tehát mozgástér és beavatkozási lehetőség. Még az idén 700 milliárdot kifizetnek. 2007 és 2014 között csaknem 9000 milliárdot fizetnek ki az uniós pénzekből. Szeptemberben például 1500 milliárd forintot fizettek ki sorolta a számokat a politikus. Ez nyilvánvalóan megtámogatja a gazdasági növekedést – tette hozzá. Az idén a tavalyihoz képest plusz 500 milliárd forinttal fizetett ki többet az állam, így sikerült a gazdasági növekedést a tavalyi szinten tartani. Ez szerinte figyelmeztető jel. A hét év alatt elért gazdasági növekedés egytizedét EU-s forrásokból finanszírozta az ország, legalább 200 ezer olyan munkavállaló van, akinek a munkahelyéhez ezek a források hozzájárultak – fogalmazott Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint  a gazdaságélénkítés érdekében a hitelezés élénkítéséhez az állami, vagy magyar tulajdonban lévő bankokat is fel lehet használni, a bürökráciát a következő negyed-fél évben redikálisan kell csökkenteni, az ezzel megsprórolt összegeket pedig felesztési alapokban kellene átcsoportosítani.

Egy, a jövőben létrehozandó állami fejlesztési alapból kell annak a 100 magyar vállalatnak segíteni, amelyek nem férnek bele a kkv-szektorba és így nem kaphatnak uniós pénzeket.

Kérdés, hogy képesek leszünk-e a vidékfejlesztésre szánt 1300 milliárd forint kifizetésére. Elsősorban agrár kkv-kat támogathatna a kormány ezzel. Energetikai korszerűsítéseket az állami intézményeken kell kezdeni. EU-s pénzekből lakossági energiakorszerűsítési program nem lesz. Az állam dologi kiadásait kell csökkenteni. A lakosság részére lesz állami támogatás és bankhiteleket is rendelkezésre kell bocsátani – mondta Lázár.