Hírek

Lázár: illetékek tucatja szűnik meg


MH-MTIKözös határrendészeti, határvédelmi együttműködésre léphetnek a V4-ek, azaz a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mai budapesti sajtótájékoztatóján. A határrendészeti együttműködés előkészítése zajlik, Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban a napokban diplomáciai lépéseket tesz – mondta a miniszter, aki rendkívüli jelentőségűnek nevezte a V4-eknek a migráció kérdésében egymás iránt tanúsított szolidaritását.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Horvátországgal kapcsolatban azt mondta, hogy ha Zágráb nem tud, nem akar eleget tenni a bevándorlók regisztrációjára vonatkozó kötelezettségének, komoly kételyek merülnek fel az ország európai uniós, illetve leendő schengeni tagságát illetően.

A kormány támogatja Szlovákia uniós kvóta elleni törekvéseit és ellenzi, hogy az Unió területén jöjjenek létre menekülttáborok, úgynevezett hotspotok.

A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy a jogi határzár nem okoz aránytalanul magas ügyszámot a bíróságoknak, 351 büntetőeljárás indult határsértőkkel szemben, 293 került bíróság elé, 279 esetben jogerősen megállapították a bűnösséget, 14-en pedig fellebbeztek. Beszámolt arról is, hogy a horvát határon 78, illetve 38 kilométeren kész a védőkerítés, a kormány kész és kénytelen azt kiépíteni, mert a migráció szervezői csak abból értenek.

Lázár János tucatnyi állami díj és járulék megszüntetésére tesz javaslatot így január 1-jével eltörölhetik egyebek mellett az okmánycserék, a gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély, a törzskönyv, a cégkivonat, az adóigazolás, építésügyi engedélyek, az erkölcsi bizonyítvány, a tulajdoni lap kiadásának és a felsőoktatási felvételi eljárásnak a díját.

Benyújtotta lemondását Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, azt mondta: új helyzet alakult ki azzal, hogy létrejön egy olyan minisztérium, amely a kormányzati kommunikációval van megbízva. Bár e minisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda leendő vezetője, Rogán Antal arra kérte, hogy továbbra is töltse be a kommunikációs államtitkári munkakört, de ő ezt nem vállalta, ahogyan a Miniszterelnökség miniszterhelyettesi posztját sem, amelyet Lázár János ajánlott fel neki.

Lázár János közölte együttműködést szorgalmazott a győri Audi gyárral és jelezte: nem számol elbocsátásokkal, de a forgalom visszaesése miatt a cégcsoport várhatóan kisebb részt tud vállalni a gazdasági növekedésből.

A tárcavezető szerint foglalkozni kell azzal, hogyan teljesíthetők a 2016-os költségvetésben rögzített számok a VW-botrány mellett.