Gajáta Fanni – Makó


Dr. Zacher Gábor toxikológus szerint a magyarok drogfogyasztás tekintetében nem állnak rosszul: az Európa Uniós országokat nézve az alsó résznek a közepén helyezkedik el országunk.

– Ez persze nem azt jelenti, hogy ideális, lehetne ezen változtatni. A hozzáállás nem mindig működik valami jól – mondta a toxikológus főorvos. Hozzátette: attól, hogy az ellátót letartoztatják, másnap egy újabb lép a színre, aki ellátja az ellátói oldalt. – Lehet, hogy a bűnügyi statisztikák javulnak – a letartóztatottak száma és a lefoglalt anyagok száma nő -, csak a felhasználói oldal ebből semmit sem fog észrevenni.

Az 54 éves szakember elárulta, Magyarországon közel 20 ezer embert érint a drogfüggőség: Budapesten körülbelül 6-7 ezer   az intravénás droghasználó száma, körülbelül 10 ezren marihuana függők, illetve ezer ópiátfüggőből hétszázan állnak kezelés alatt, a maradék háromszáz fő gyakorlott használó. A többi pár ezer ember pedig valami más függőségnek él. Csongrád megyére is kitért a toxikológus.

– Csongrád megye mindig is az élen állt az ópiát-történetben, hiszen a máktea kultúrának legnagyobb hagyománya itt van – tette hozzá.

Zacher Gábor elmondta, csak azokon lehet segíteni, akik engedik. Hiába találkozik nap, mint nap olyan szülőkkel, akik szeretnék a gyermekeiken segíteni, akaraterő is kell ehhez. 14-15 évesekkel is találkozott már, akik alkalmi droghasználók, de az átlagfogyasztók a 18-22 évesek közé tehető. A felső korhatár akár 40-45 éves is lehet, akik egyszer-egyszer az illegális szerek után nyúlnak.

– Magyarországon 25 éves múltra tekint vissza a szerhasználat, de elképzelhető lehet az is, hogy nyugdíj közeliek vagy nyugdíjasok is elszívnak egy-egy alkalmi spanglit. De ez még ma kicsit utópisztikusan hangzik.

Kitért arra is, hogy milyen függőségekről beszélhetünk. Hiszen ma már vannak, akik tévé-, mobiltelefon-, számítógép-, szerencsejáték-, internet-, Facebook- vagy akár fitnesz, testépítő-függők. Véleménye szerint ezért is vagyunk a tízmillió függő országa. Sokat számít, hogy a gyerek milyen szociális mintákban nő fel. Zacher sose vetít elrettentő példákat előadásai során. Ő olyan mintákat ad át a hallgatóinak, amely életeket határozhat meg.

Ma nem csak a főorvos előadását hallgathatták meg az érdeklődők, hanem a Mentő-Öv Csoport Alapítvány drámapedagógiai előadását is megtekinthették.

Holnap pedig szakmai fórumoknak ad otthont a Korona Szálló. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest