Hírek

Bicskanyitogató gyógyszertári ügyeleti díj?


Makó Híradó – Makó


“Ha veszel egy 800 Ft-os terméket az ügyeletes gyógyszertárban (Igen,mert szükséged van rá aznap és nem brahiból,poénból) akkor miért kell nekem a termék árának az 50%-át EXTRA profitként befizetni nekik? Igen….400 Ft-ot ügyeleti díj nevű lehúzás jogcímen. Értem én, hogy vasárnap az alkalmazottnak vagy épp a tulajnak többlet költsége van. Azt is értem,hogy ez egy extra szolgáltatás,hogy vasárnap vegyek bármilyen gyógyszert.Ugyanakkor ha jól tudom piacgazdaság van. Épp úgy,ahogy egy kis bolt nyitva van és ok… a vasárnapi kisboltok is kihasználják ezt a dolgot és pici %-al magasabb áron adják el a portékát. Ok… de nem ennyire pofátlan módon. 10-15% max.Miért különb egy gyógyszertár,mint bármilyen más kereskedelmi egység? Ráadásul törvényi segítséggel kérhet el egy ilyen pofátlan büntető vámot a vasárnapi kiadásért. Arcpirítóan bicskanyitogató dolog.” – olvasható a facebookos posztban.

Az eredeti bejegyzés.

A hozzászólók hol szidják a “kapzsi” gyógyszerészeket, akik véleményük szerint naponta több százezer forintos forgalmat bonyolítanak le, hol nem, van aki leírta, hogy a sürgősségi gyógyszer kiváltásáért nem kell fizetni. csak azért, ha azt nem az ügyeletes orvos írta ki a hétvégén. Olyan hozzászóló is akadt, aki a háborgóval közölte, hogy ez nem ugyanaz, mintha a vasárnap is nyitva tartó kisboltban 400 forint pluszt kérnének a kenyérért betérőtől.

A posztoló nem nevezte meg, hogy melyik patikában járt és melyik hétvégén.

A jogszabály szerint az úgynevezett ügyeleti díj beszedéséről az orvos, és nem a gyógyszerész dönt. A recepten ugyanis az orvos tünteti fel, hogy azt sürgősséggel kell kiváltani és alkalmazni vagy sem. A vonatkozó törvény szerint indokolt igénybevételnek minősül a gyógyszer kiadása olyan orvosi vényre, amelyen az orvos a „cito”, a „statim” vagy a „periculum in mora” jelzést is feltüntette, és amelyet az ügyeleti (készenléti) szolgálat megkezdésének napján, illetve annak időtartama alatt állított ki. Ezek után a gyógyszerek után nem kérhető ügyeleti díj!

Ha azonban nincs a recepten ezen jelzések valamelyike, akkor az orvos nem ítélte halaszthatatlannak a gyógyszerezést, vagyis ügyeleti időben díjköteles – 375 forint – a vény kiváltása.

Hogy mi is volt a recepten, azt a panaszos azonban már nem tudja megnézni, hiszen az ott maradt a patikában.