Makó

Szuperhold volt hajnalban


MH bulvár


Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén. A közelségnek köszönhetően az égitest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égbolton mint a hagyományos holdfogyatkozáskor.
Az “egyszerű” holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, évente átlagosan kétszer fordulnak elő, a 21. században pedig 228 alkalommal vetül bolygónk árnyéka az égitestre. A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni.

Égi kísérőnk 5:23-kor lépett ki a Föld árnyékából, amely bő egy óra alatt vonult le a Hold felszínéről, 6:27-kor hagyta el azt teljesen. A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 perc 55 másodpercig tartott a totalitást megelőző, valamint az azt követő részleges holdfogyatkozással a jelenség időtartama 3 óra 20 perc.

A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.