Hírek

Lázár: országgyűlési vita lesz a kvótarendszerről


Makó Híradó – MTILázár János szerint a kvótarendszer tipikus példája a “morális imperializmusnak”, amelyet “Németország kényszerít rá Európára”. A magyar kormány súlyosan hibásnak tekinti a kvótarendszert.

Azt is közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután a nemzetbiztonsági kabinet rendkívüli ülésén ad tájékoztatást bajorországi és brüsszeli tárgyalásairól, és szó lesz a magyar-horvát határszakasz védelméről is. A magyar tapasztalat szerint a schengeni külső határ megvédhető, de ha Ausztria mást akar, akkor viselnie kell a következményeket.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is reagált, hogy a szerdai rendkívüli uniós csúcson Werner Faymann osztrák kancellár azt hangoztatta, ha a kerítés az ára a bevándorlók megállításának, akkor Magyarország inkább engedje át őket. Lázár János veszélyesnek minősítette ezt a kijelentést, utalva arra, hogy akár 30-40 ezer ember is lehet a horvát és magyar határnál. Hozzátette: a kormány mérlegeli a kancellár felvetését.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta jövő kedden Brüsszelben tárgyal Margrethe Vestager versenyjogi EU-biztossal a paksi erőmű kapacitásfenntartó beruházásának ügyében.

Lázár János közölte, Orbán Viktor miniszterelnöktől azt a mandátumot kapta, hogy próbáljon megegyezni a versenyjogi bizottsággal a paksi megvalósítás feltételeit illetően.

Bejelentette, hogy október elsejétől a Miniszterelnökség államtitkárává, miniszter-helyettessé nevezik ki Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárt.

Az eddigi miniszter-helyettes, L. Simon László parlamenti államtitkár munkájára a továbbiakban is számít. Megköszönte Nobilis Márton, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökének munkáját, aki a továbbiakban közbeszerzési területen segíti a kormány munkáját, s távozik a Miniszterelnökségről Bódi Gábor, az infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkár és megszűnik ezen helyettes államtitkárság is.