Makó

Ilonka néni édesapja a fronton hunyt el


Gajáta Fanni – Makó


Kurusa Mátyás 1906-ban született Apátfalván. Többször volt katona, utoljára 1944 vonult be. Lánya, Kurusa Ilona 13 éves volt és ekkor látta utoljára szeretett édesapját.

– 1944 szeptemberében vitték el édesapámat. A kapuban állva megölelt mind a négyünket, és azt mondta, úgy érzi most lát minket utoljára – emlékezett vissza az idős hölgy. – Először Hódmezővásárhelyre vitték, majd decemberben – Mikulás napján – indultak el a Szovjetunióba.

Ilonka néni és családja csak más, apátfalvi katonáktól tudta meg évekkel később, hogy mi történt az édesapjukkal. Két társa is ugyanazt mondták el hivatalos személyeknek.

– Azt mondták, hogy amikor elindultak Hódmezővásárhelyről, már akkor támogatni kellett édesapámat. A vonaton már nagyon rosszul volt – mondta elérzékenyülve. – Este 10 órakor már melegedni próbált a hideg miatt. Éjfélkor levetkőztették, mert meghalt. Hogy tényleg így történt, nem tudni. A nagy fagy miatt nem tudták eltemetni, így a vadak széthordták.

Édesapjuk halála után az élet nem volt egyszerű: Ilonka néni 15 éves bátyját is elvitték – ő leventeként kísérte a csendőröket a frontra -, így otthon a két testvérével és édesanyjával maradt. Sokszor a nulláról kellett kezdeniük, megjárták Apátfalvát, Mezőhegyest. Majd Ilonka néni Makón telepedett le. A mezőgazdaságban dolgozott: szántott-vetett, ha kellett.

– Olyan sorsok és családi történetek vannak a háttérben, amelyeket úgy gondolom, az utolsó percekben tudunk elkapni és értékelni. Fontos üzenetnek tartom, hogy ezek az emberek nagyon fontos támaszuk a mai társadalomnak. A lelkük és az életfelfogásuk mindenképpen minta a mai kor embere számára – mondta Juhász Tünde. A kormánymegbízott ma délelőtt adta át a hadigondozotti igazolványt Ilonka néninek, aki október 1-jétől 8 ezer 500 forintos járadékban is részesül. 

300 hadiárva nyújtott be eddig kérelmet a Makói Járási Hivatalhoz és ezek közel 90 százalékát már el is bírálták. A járadék folyosításával kapcsolatos törvényjavaslatot Lázár János, a térség országgyűlési képviselője nyújtotta be, s ezt fogadta el nemrégiben az országgyűlés.