Hírek

Czirbus Gábort az utcán is megállítják


Korom András – Makó

– 11 hónap telt el az új makói képviselő-testület megalakulása óta. Ön alpolgármesterként a városüzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat kapta. Hogyan sikerül megbirkóznia ezekkel?

– A város irányításának feladatai közül elsősorban azokat a műszaki tartalommal kapcsolatos, egy férfiemberhez közelebb álló feladatokat kaptam meg polgármester asszonytól, melyekben gyors és határozott döntések kellettek. Több záruló projektbe is belecsöppentünk, így a szennyvízberuházásba, a járda- és az ivóvízjavító programba. Mindegyikben rendkívül sok problémára találtunk. Kezdődött mindez azzal, hogy tavaly szeptemberben végén lezárult a szennyvízcsatornázás, és a lakossági fórumokon azzal szembesültünk, hogy az emberek úgy tudták, nem kell az év végig szennyvízdíjat fizetniük. Mi az előző városvezetés ezen ígéretével csak a fórumon szembesültünk. Ennek semmilyen írásos nyomára nem bukkantunk a városházán, a korábbi városvezetés nem kötött ezzel kapcsolatban megállapodást az Alföldvízzel. Szerettük volna a makóiak érdekeit képviselni, ezért megtettünk mindent, körbejártuk az ügyet, még az Energetikai Hivatalhoz is fordultunk. Azt tudtuk elérni, hogy az addig felhalmozódott díjakat a makói lakosok részletekben fizethessék ki.

– Azért a választások előtt indult járdaépítési programmal kapcsolatban is sokan panaszkodtak …

– Ennek a beruházásnak a határideje húzódott el, még az előző városvezetésnek többszörösen kellett szerződést módosítania. Végül csak majdnem az év vége előtt tudtuk lezárni ezeket az építkezéseket. Ráadásul nagyon felbolygatta a kedélyeket, hiszen nem úgy sikerültek a helyreállítások, ahogy azt tervezték, illetve elvárható volt. Ha a munkálatok szeptemberben-októberben lezárultak volna, akkor a zöldfelületek helyreállítása sem húzódott volna át idén tavaszra. Úgy látom, hogy megfontoltabban kellett volna az előző városvezetésnek eljárnia a járdaépítéssel kapcsolatban. Szerintem több szakaszra kellett volna bontani, nem egyszerre ennyit elkészíteni. De mit várhattunk volna Buzás Pétertől, hisz kampányidőszak volt, bár sok makói szerint éppen ebbe bukott bele. Ha ezt több évre felbontották volna, nem túrták volna fel az egész várost, ráadásul úgy, hogy a csatornázás is alaposan megviselte az emberek idegeit.

– Hogy áll az ivóvízminőség-javító program?

– Ezt októberben zárjuk le. Kisebb területet érint, és kevesebb problémát okozott.

– A szennyvízépítést azóta is emlegetik, főképp, hogy több leaszfaltozott útszakasz is beszakadt. Ezekkel mi lesz?

– Ez is úgy járt, mint a járdaépítés, választásokra kész kellett lennie. Lehet, hogy elhamarkodott volt az aszfaltozás elvégzése? Mindenki tudja, hogy közeledtek a választások. Ennek a levét nem csak most, hanem a következő években is inni fogjuk. Ez a döntés az előző városvezetés részéről a legfelelőtlenebb városfejlesztési döntés volt.

– Miből áll egy átlagos városházi napja. Ezt ugyanis kevesen látják…

– Általában reggel 7 óra után kezdem a munkámat bent a hivatalban. De addigra már jó néhány telefont lebonyolítok. Ha valamilyen rendkívüli esemény történik, arról értesítenek a kollégák, és intézkedek ezekben az ügyekben. Hétfőn délelőtt tartjuk a vezetői értekezleteket, melyeken átbeszéljük mi történt az előző, s mi várható az adott héten. Majd a polgármester asszonnyal négyszemközt egyeztetünk, melyen elosztjuk egymás között a programokat és a tárgyalásokat. Ezt az teszi lehetővé, hogy a képviselő-testület felhatalmazott arra, hogy a polgármester általános helyetteseként, egyeztetést követően, illetve akadályoztatása esetén bármilyen ügyben eljárjak a város érdekében.

– A makóiak körében nyáron gyorsan elterjedt, hogy annyi dolga van az alpolgármesternek, hogy inkább lemondott. Erről értesült?

– Július elején terjedt el ez a kósza hír a városban. Szeretném tisztázni, míg a makóiak megtisztelnek a bizalmukkal addig mindent meg fogok tenni ezért a városért, hosszú távon tervezek.

– Nem csak alpolgármesterként, hanem települési képviselőként is dolgozik, hiszen a belváros jó része az Ön körzete. Akadt-e itt tennivaló?

– Itt szeretnem megragadni az alkalmat és elmondani, hogy az én körzetem nem csak a belvárosból áll. Számomra ugyan olyan jelentőséggel bír bármelyik városrész legyen az belváros közeli vagy külvárosi. Rendszeresen körbemegyek a választókerületemben, hiszen ebben a körzetben is lakunk. Játszótéren a kislányommal vagy családi kerékpározás közben rendszeresen találok hibát vagy megoldandó ügyet. Városüzemeltetési feladatokkal megbízott alpolgármesterként pedig, a város valamennyi területét ismerem és átlátom. Rendszeresen állítanak meg az utcán és kérnek segítséget, természetesen meghallgatom a javaslatokat, hiszen alpolgármesterként feladatom az élhető város mindennapjainak biztosítása. Egy biztos az elmúlt évek hanyag városüzemelési munkamódszerét, szemléletét belátható időn belül meg kell oldani.

– Azt azért sokan tudják, hogy még az utcán is lehet Önnel beszélni…

– Ha gyalogosan megyek, főleg a választókerületemben, mindig megállítanak, jelzik a problémákat, a megoldandó közterületi, közösségi problémákat is. Ha kivitelezhető és jó ötletet kapok, akkor azt igyekszünk is megvalósítani.

– Ennek vannak kézzelfogható eredményei?

– A Szent István teret sikerült rendbe tenni, ide új padokat helyeztünk ki, növényeket telepítettünk. A sportpálya korszerű rekortán borítást kapott és biztonságos, magas védőhálóval vettük körbe. A megújult közösségi sportpályát folyamatosan használják, a magas kihasználtság is mutatja, hogy ez egy hiánypótló, jól sikerült beruházás volt.

– Ön felelős a sportért is…

– Igyekszem a sportegyesületeknek is minél többet segíteni. Nekem minden sportág egyformán fontos, ahogy a szabadidőport is. Manapság nagyon fontos az emberek egészségének megőrzése, a rendszeres testmozgás igényének kialakítása már kisgyermek kortól kezdődően. Ezért fontos a lakókörnyezetekben több funkciós sportpályákat kialakítani. Az első lépés a már említett Szent István téri pálya kialakítása. Még több hasonlót tervezünk a városban. A legnagyobb falat az Erdei János sportcsarnok és az Erdei Ferenc téri sportpálya öltözőinek felújítása.

– Marosvári Attila egy képviselő-testületi felszólalásában önt a „párt öklének nevezte”. Nem hízelgő kijelentés ez?

– Ilyen szép dicséretet ellenzéki képviselőtől még nem kaptam. Akkor fogalmazok kissé keményebben, amikor úgy érzem, hogy az ellenzék kicsit túlzásba vitte a démonizálást. Amikor már túllépnek a jó ízlés határain, akkor szoktam megvédeni az általunk képviselt álláspontot.

– Néhány napja a Fidesz helyi csoportjának vezetőjévé választották. Mit gondol erről?

– Hatalmas megtiszteltetés ért, hogy Lázár János, a térség országgyűlési képviselője engem jelölt és a tagság nagy többséggel elfogadott. A Fidesz makói szervezetének működését a megújult elnökséggel új alapokra helyezzük és folytatjuk – a 2014-es kampány lendületével – a megkezdett munkát. Az elnökség eltökélt szándéka, hogy Orbán Viktor miniszterelnök által a makói térségre ígért 20 milliárdjából minden fillér megérkezzen. A Fidesz szövetségeseinek is meg kell újulniuk Makón, amely alapja lehet egy hosszú távú együttműködésnek. Kiemelt célom, hogy a makói átvilágítás megtörténjen. Mégis példátlan az a makói Vízmű-gate, amely borzolja a kedélyeket.

– Erről van valamilyen újabb hír?

– Az átvilágítás adatai számunkra is meglepőek voltak: 2006-tól Medgyesi Pál több mint 170 milliót tett zsebre. Az ügyvitelre jellemző, hogy a számlákat össze-vissza pecsételték. Feltételezhető, hogy a fiókban összecserélték a bélyegzőket. Sorolhatnám még a belterjes, összefonódásokkal terhelt cég anomáliáit. Remélem, hogy mindez kivizsgálásra kerül, ez azért is fontos, mert mégis csak minden elköltött Vízmű forint a makói polgároké volt.

– Hogy osztják meg egymás között Farkas Éva Erzsébet polgármesterrel a munkát? Mennyire zökkenőmentes az együttműködésük? Azért kérdezem, mert a makóiak egy része úgy véli tudni, hogy a polgármester és az alpolgármester között időnként adódott már nézetkülönbség…

— Ezek nem nézet-, inkább véleménykülönbségek. Nem lenne őszinte a kapcsolatunk, ha nem lennének véleménykülönbségek. Az elmúlt időszak egyébként is sokszor embert próbáló feladatok elé állított bennünket. Azért kaptunk a választóktól bizalmat és azért esküdtünk fel a városra, hogy munkahelyeket teremtsünk, és megújítsuk a várost. Ennél pedig nincs fontosabb. A polgármester körültekintő, megfontolt, én kicsit hevesebb, lendületesebb és egyedül ebből adódhatnak közöttünk feszültségek.

– Hogyan kapcsolódik ki, hiszen a feladatköre, azért “eszi” az embert…

– Nem 8 órát dolgozom naponta. Egy megválasztott képviselő a nap 24 órájában dolgozik és a település lakóinak rendelkezésre áll. Ha kimegyek az utcára, emberekkel, életsorsokkal találkozok. Sportolóként is meggyőződésem, hogy a kitűzött célt csak nagyon sok munkával lehet elérni, sikereket csak a jól végzett munka eredményeként könyvelhetünk el. Ha elmegyek futni vagy kerékpározni, nem tudom megtenni, hogy ne nézzem meg, hogy le van-e nyírva a fű, össze van-e szedve a szemét. Egyébként ebben sok javítanivalónk van…