Makó

Jövőre indulhat a fürdőbővítés és a könyvtárépítés


Makó Híradó


A megbeszélésen a fejlesztésekről és a város jövőjéről esett szó. Lázár János, országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyeztetésen elmondta: rövidesen a kormány elé kerül a Makovecz-hagyaték fejlesztéséről szóló terv, amelynek fontos részét képezi a makói fürdő bővítése és a könyvtár megépítése. A kormánynak még az idei évben a 300 millió forint támogatást kell biztosítania a  makói nkormányzatnak, annak érdekében, hogy a fürdő és a könyvtár tervezése elinduljon, illetve befejeződjön. Lázár János ehhez segítséget ajánlott a makóiaknak.

A támogatásnak köszönhetően a fürdő kibővítése a 2016-17 évben el is indulhat, de a könyvtár építése is kezdetét veheti. Előbbinek költsége 2 – 2,1 milliárd forintra tehető, míg a könyvár – a piac környezetének rendezésével 2-2,5 milliárd forintba kerül majd. A két beruházás összesített értéke tehát megközelítheti az 5 milliárd forintot.


A megbeszélésen elhangzott, hogy Makó a Csongrád megyei településeknek szánt európai uniós fejlesztési forrásokból a települési infrastruktúra fejlesztésére mintegy 3, 3 milliárd forintot kaphat, ami igen jelentős beruházásokat eredményezhet, de szó esett arról is, hogy a Continental csoport Makói gyárának 5 milliárdos bővítéséhez a Kormány több mint 1 milliárd forintot biztosított. A beruházásnak köszönhetően több mint 200 munkahely jött létre a kormány támogatásával, de a bővítésnek komoly hatása lesz a helyi adóbevételekre is.

Végezetül szó esett Návay Lajos, az országgyűlés egykori elnöke és országgyűlési képviselő szobrának felállításáról is. Ennek költsége 100 millió forintra tehető, amelyhez Lázár János a kormány támogatását is meg fogja nyerni – tudtuk meg Göbl Vilmostól, a miniszter sajtóval foglalkozó munkatársától.