Makó

Hulladékátrakót avattak Makón


Gajáta Fanni – Makó


Jelentős átalakulás előtt áll a hulladékgazdálkodás a régióban, legkésőbb 2016 januárjától indul az új rendszerű, házhoz menő szelektívhulladék gyűjtés. A DAREH Önkormányzati Társulás 86 településen, több mint 15 milliárd forintból modernizálja a hulladékkezelési technológiáját.

A pályázati pénzből új kukák, 35 új kukásautó és más egyéb szükséges kelléket szereznek be. A békéscsabai hulladékszállítást négy átrakóállomás segíti a közeljövőben, többek között a makói is, de Szentesen, Orosházán és Szeghalmon is létesítettek ilyet.

– Ebből a pénzből azok a szemétlerakók lettek rendezve, amelyek – véleményem szerint – minden településnek a szégyenfoltjai voltak, nem beszélve arról, hogy fertőzték a terülteket – mondta Dávid Zoltán a DAREH elnöke. – Itt a telepre olyan présgépet telepítettünk, amellyel 3-4 autónyi hulladékot egy konténerbe présel össze, így sokkal kevesebb fuvart kell lebonyolítani Békéscsabára. Az épületben hulladékválogatás lesz.

Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, nagy jelentősége volt az egykori hulladéktelep rekultivációjának, hiszen annak nem csak látványa volt rossz, hanem környezetromboló hatása is volt.

– Az állomáshely és hulladékhely kialakítása abban fogja segíteni a városlakókat, hogy szelektív hulladékgyűjtésre és újrahasznosításra lesz lehetőség – emelte ki a polgármester és hozzátette, remélhetőleg az új kialakítás emberibb és élhetőbb várossá teszi Makót.

A makói hulladékudvar biztosítani fogja a helyi és a környező településen élők számára a háztartásokban termelődött zöldhulladék, lomtalanítási hulladék, veszélyes- és elektronikai hulladék díjtalan elhelyezését. Új funkciót is kap, amely lehetővé teszi a használtruhák vagy használt, de működőképes elektronikai eszközök átvételét és az arra rászorulóknak az újbóli kiosztását.