Makó

Harangünnep rajzpályázat200 esztendős az idén a Makó-Belvárosi római katolikus templom Szent Imre harangja, mely a templom 5 harangja közül a legnagyobb, és Makó város harangjai közül a legrégebbi. 1100 kg súlyú, 4 figurális ábrázolásán Szent Imre, Szent István, Szent László és a Magyarok Nagyasszonya látható. Hangját a város lakói reggel 6, délelőtt fél 9 és 9 órakor, délben, délután fél 6-kor, 6-kor és este 8 órakor hallhatják.

A pályázat lehetőséget ad arra, hogy papíralapú, kizárólag sík kép létrehozásával, a művészet eszközével egyedi módon láttassuk a 200 éves harangunk értékeit, idővel való viszonyát, jelentőségét mindennapjainkban. Csoportos pályamunkákat is várnak. Lehet tárgyakból álló csendélet, látkép vagy egyéb grafikai megközelítésű ábrázolás is (pl. plakát, logó…). Alkalmazható ceruza- és szénrajz, grafikai eljárások és egyéb festészeti technikák. A munkák mérete: minimum: 10cm x 20cm – maximum: 50cm x 60cm.

A pályamunkákat kasírozni, keretezni nem kell! Egy pályázó egy munkát adhat be. A munkák hátoldalán kérik olvashatóan feltüntetni az alkotó nevét, osztályát, a kép címét, felkészítő tanára és az intézmény nevét.  Hiányos adatok esetén a pályamunkát nem fogadják be.

A beérkezett alkotásokat szakmai zsűri értékeli. A kiállításra kerülő anyag kiválasztása és a díjak odaítélése kizárólag a zsűri döntése alapján történik. A zsűri elnöke Brzózka Marek szobrászművész-rajztanár, tagjai Karsai Ildikó grafikusművész és Oláh Nóra művésztanár.

A pályázatok beérkezési határideje: október 13. (kedd) 16 óra. Cím: Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium titkársága. 6900 Makó, Szent István tér 14-16. Kapcsolat: Szabó Anita 62/213-052, szignum@szignum.hu

A kiállítás megnyitóját és díjkiosztó ünnepséget: október 18-án vasárnap délelőtt 9 órakorrendezik a Szent István Király Templomban. A díjakat Farkas Éva Erzsébet polgármester adja át, az ünnepség meghívott vendége Gombos Miklós, őrbottyáni harangöntő mester. A megnyitót követően, délután 4 óráig a templom harangjai is testközelből tekinthetők meg a toronyban.

A kiállítás november 28-ig látható a Szent István Király Templomban. A tárlat zárása után a beadott pályamunkák december 11-ig átvehetők a Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium titkárságán. Ezt követően azokért nem vállalnak felelősséget.