Hírek

Hagymát is formáz a gyümölcsfaragó


Major Zsuzsanna – Maroslele


Tűzpadka. A 16.században ezen készítették a finom lakomákat, a szegedi Tánczos Sándor pedig ezt a nevet választotta tevékenységéhez. A térségben több helyen megfordult már látványos hobbijával: zöldség és gyümölcs kreációkat készít.

Ezek bizony faragott almák.

A szerencsésebbek találkozhattak már vele a Makói Hagymafesztiválon, a szegedi halfesztiválon vagy a térségi települések falunapjain. Több díjat is nyert már csodálatosan díszített táljaival, amik nemcsak szépen, hanem ehetőek is.

A Maroslelei falunapon ezt a szép tálat készítette, almából. – Igazán különleges falu napon jártam Maroslelén. Igazából a Fesztivál jelzőt jobbnak találnám erre az eseményre. Kiváló szervezés, változatos programok, jó zene, és nagyon finom bográcsos ételek a központban! Én már csak tudom, mivel az ételek zsűrizésére is felkértek… Ezt a tálat készítettem a maroslelei érdeklődőknek. Nagyon köszönöm az elismeréseket, igazán jól éreztem magam! – írta facebook oldalán. Itt mutatta meg, hogyan kell vöröshagymadíszt készíteni.

A lényege, hogy a héjától megtisztított hagymát a csúcsánál háromszög alakban, néhány milliméter mélyen, – éppen, hogy az alatta lévő réteget ne sértsük meg -, a kés hegyével bevagdossuk. Ezután kiindulva a háromszögek csúcsaitól a hagyma aljáig vonalakat húzunk, majd ha ez meg van, kiemeljük a rombusz alakú réteget a hagymából, ezzel egy sornyi díszünk meg is van, erre jön hasonló módon a következő. A végeredmény pedig egy szép fej hagyma lesz, ami sültes tálak, étvágygerjesztő falatok látványos kísérője lehet az asztalon.