Makó

Előzetesben a tömegzavargás egyik résztvevőjeA Szegedi Járási Ügyészség azért kezdeményezte A. H. előzetes letartóztatás elrendelését, mert az megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy szeptember 16-án a szerb-magyar határ szerb oldalán várakozott az ún. gyoda kerítéssel fedett kapu előtti területen, hogy bejusson Magyarország területére.

Az itt kialakult tömegzavargásnak a gyanúsított is aktív résztvevője volt. Egy másik gyanúsítottal a tömeg által értett nyelven különböző, a tömeg cselekvését irányító beszédeket tartott, megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A tömegzavargásban résztvevők kidöntötték a gyoda kerítéssel borított kaput, majd a gyanúsított 17 óra 19 perckor azon keresztül jogosulatlanul belépett Magyarország ország területére, és továbbfolytatta az erőszakosan fellépő tömeg irányítását, végül a kapun keresztül visszament Szerbia területére.

Jóllehet a gyanúsított a schengeni övezetbe történő belépéshez rendelkezett vízummal, azonban tudta azt is, hogy az államhatár rendje védelmét biztosító létesítményen keresztül jogosulatlanul lép be az ország területére.

A gyanúsított ezt követően az ország területét elhagyta, majd visszatérve éppen Ausztriába indult volna vonattal, amikor a nyomozó hatóság tagjai elfogták.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, elfogását megelőzően az ország területét elhagyni kívánó gyanúsított a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, illetve az ügyben érintett, ezidáig ismeretlenül maradt személyekkel összebeszélne, így a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne. Mindezek alapján az elsőfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy a gyanúsított előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem jogerős.