Makó

20 milliós festményt adott kölcsön Makó


MH


Az új városvezetés ezzel a gesztussal is méltó módon kíván a nemrégiben elhunyt művész emléke előtt tisztelegni. A festmény értékét – a makói önkormányzat megbízásából még a szállítás előtt – 20 millió forintra becsülte Nátyi Róbert művészettörténész, kurátor.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum még a múlt esztendőben programjai közé emelte Kocsis Imre “Ahol élünk” című kiállítása megrendezését. Az alkotó váratlan halála azonban átalakította a kiállítási tervet, így most már csak az emlékkiállítást rendezhetik meg. A művésznek – aki 2005-ben lett Makó díszpolgára – az egyik legjelentősebb műve, a “Lakodalom” című kép a város birtokában van, s a Hagymaház emeleti termében látható évek óta. Kocsis Imre terve is az volt, hogy e fő műve megjelenjen a Skanzen Galériában nyíló kiállításán.

Óvatosan csomagolták.

Sári Zsolt, a kiállítás kurátora fordult mindezek miatt azzal a kéréssel Farkas Éva Erzsébet polgármesterhez, hogy engedélyezze a kép Szentendrén történő bemutatását. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum természetesen vállalta a kép szakszerű csomagolását, szállítását és biztonságos őrzését a kiállítás alatt.

A kiállítás most pénteken nyílik és jövő április 20-ig látható a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Skanzen Galériában. A képet szállították el Makóról, a kiállítás zárást követően pedig vissza is hozzák ide.

A tárlatot Kocsis Imre özvegyével és családjával közösen szervezi a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, illetve a Múzeum Kortárs Képzőművészeti Kuratóriuma, melynek tagjai Aknay János Kossuth-díjas festőművész, Vincze László grafikus, és Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója.