Hírek

Mezőhegyesig épülhet a biztonsági határzár


Korom András – Csanádpalota


– Elvi döntést hozott a kormány arról, hogy a folytatja a magyar-horvát és a magyar-román határszakaszon a biztonsági határzár építését. Az előbbin legalább 40 kilométeren kell megépíteni annak érdekében, hogy a migránsáradatot feltartóztassuk – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Csanádpalotán. Hozzátette: világosan látszik, Horvátország elveszítette a csatát az embercsempészekkel szemben, illetve a horvát kormány feltette a kezét, ami sokkal inkább az alkalmatlanság és a gyöngeség jele, minthogy a cselekvőképességét bizonyítaná.

– A román oldal izgalmas, valóban megvan annak a lehetősége, hogy Nagylak magasságában migránshullám érkezzen Magyarországra. Egyelőre a titkosszolgálati előrejelzések ezt nem erősítik meg. De elvi döntésünk van arról, hogy Mezőhegyes vonaláig megépítsük a biztonsági határzárat, ami a 3,5-4 méteres kerítés jelenti – mondta.

Lázár János valószínűnek tartotta, hogy a szerb és a horvát kormány együttműködik abban, hogy Magyarországra hordja “az embercsempészekkel nem tudom, hogy közösen vagy azokat semmiféleképpen nem fölszámolva a migránsáradatot”.

– A szerb-magyar-horvát hármashatárnál, a Dráva és a Duna között jönnek két kistelepülés vonalánál és várhatóan itt több ezer emberre számíthatunk. Röszkénél jelentősen lecsökkent a nyomás, köszönhetően a határvédelem megerősítésének és a jogi környezet változásának. Ide hétfőn még 3800-an érkeztek, csütörtökön már csak pár százan. Amikor ott a rendőrség, a hadsereg, van jogi következménye ha valaki illegálisan átlépi a határzárat, annak van visszatartó ereje – fogalmazott.

Lázár János elmondta, ha a migránsok útvonala Románia felé térül, akkor a biztonsági határzárat egészen Mezőhegyes vonaláig megépítik.

– Régóta meggyőződésem, hogy szervezett, háborúval fellépő akció zajlik Magyarország ellen és ebben Horvátországot és Szerbiát az embercsempészek maguk alá gyűrték. Kérdés, hogy az embercsempészeket Magyarország vissza tudja e szorítani.

Arra a kérdésünkre, hogy szükség szerint hol lesznek áteresztő pontok a magyar-román határon, azt mondta, hogy erről stratégiai egyeztetéseket kell majd folytatni a román partnerrel. – A magyar és a szövetséges titkosszolgálatok és az Európai Bizottság előrejelzései szerint mondhatjuk azt, hogy Macedóniából Szerbiába, onnan a horvát határ felé irányul a migránsok útvonala, nem Románia felé.