Hírek

A birkapörkölt volt a legkapósabb


Gajáta Fanni – Apátfalva


Első alkalommal rendezték meg az Apátfalvi Gasztronómiai Fesztivált, míg másodjára a Cigány Gasztronómiai Fesztivált. Bár a két főzőkultúra szinte ugyanaz, Károlyi Sándor elmondta, a cigány konyha az egyszerű magyaros ételt vagy sok hússal vagy fűszerrel pótolja meg. A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat sátra alatt szárma és paradicsomos káposzta rotyogott, amely tyúkhússal, oldalassal és nyakassal volt megbolondítva.

– Paradicsomos káposztát és töltött káposztát főzök, régi gasztronómia szerint. Az öregeinktől tanultuk ezeket – mondta Károly János, aki azt is elárulta, hogy 25 kiló sertéshúsból készült el a két étel. – Ezek mellé az ételek mellé bodagot adunk, amely a mi kenyerünk.

Ezek mellett Langó Zsolt birkapörköltet főzött, Lipták Mihály pedig paszúrlevest készített. Az édességekből sem volt hiány: apátfalvi diós-mákos gyúrt bélest, diós lekváros rácsos linzert és “cúkoros” pogácsát sütöttek az asszonyok, a kisebbek mézeskalácsot díszítettek illetve az Apátfalvi Ifjúsági Klub tagjai kókuszgolyót gyúrtak.

A bodag tésztája várja, hogy a kemencébe kerülhessen.

– Talán méltatlanul maradt ki kulturális örökségünk ápolásából a gasztronómia, pedig tradicionális ételeinket sem feledhetjük. A mai rendezvényt azzal a céllal hoztuk létre, hogy kultúránk e területén kalandozhassunk – mondta Bálintné Siprikó Zsuzsanna. – Az apátfalvi gasztrokultúra bemutatása mellett szerettünk volna bepillantani az Apátfalván élő nemzetiségiek ételkultúrájába is és megismerni azokat.

Károlyi Sándor, aki a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke, szabadidejében szakmájának, a konzervgyártó mesterszakmunkásság tevékenységeinek is hódol.

– 1969-ben végeztem el ezt a szakmát, ennek köszönhetően én készítem otthon a családnak a befőtteket, savanyúságot, lekvárt. Kimondottan kedvencem a paradicsom ivólé, amely teljesen bio. Csak én készítem úgy, hogy a zöldség héját nem tartalmazza, csak a húsát. Ilyennel még kereskedelemben nem találkoztam.

Ma az apátfalvi festő, Nagy Zoltán kiállítása is megnyílt a Faluházban. A művész alkotásai mellett az Apátfalvi Dózsa György Általános Iskola cigány tanulóinak rajzait, festményeit is megtekinthetik az érdeklődők. 

Délelőtt a kicsik együtt futottak a félmaraton futóival, akik viszont még ettől sem fáradtak ki, a zumbát is kipróbálhatták. A délutánt Postás Józsi fellépése és az ételek elfogyasztása zárta.

A gasztrofesztivál képei itt láthatók.