Makó

Megkezdődött a Návay emlékév


Major Zsuzsanna – Makó


– Návay Lajos nagyszerű ember volt. Emberi alakjában, a nemzethez való kifogyhatatlan, megkérdőjelezhetetlen hűsége a szép és élhető jövő biztosítéka  – mondta Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere az Emléknap megnyitóján. A rendezvényre a helyi iskolákból hívtak diákokat. A nem régen megalakult Návay Emlékbizottság tagjai is jelen voltak.

Makón 2010-ben vette fel a kereskedelmi iskola Návay nevét, a 140. évfordulója alkalmából pedig emléktáblát kapott a városban. Most pedig a városvezetés ezzel a konferenciával tisztelgett szellemi hagyatéka előtt. Programokat szerveztek, emlékkönyvet adnak ki és a helyi képviselő testület döntése nyomán még az idén felállíthatják Návay Lajos köztéri szobrát.

A mártírpoltikus emléknapján, melyet Urbancsok Zsolt, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának osztályvezetője nyitott meg, Gilicze János Návay Lajos politikai pályájáról, Orbán Imre A proletárdiktatúra Makón egyházi források tükrében címmel tartott előadást. Halmágyi Pál Návay Lajos meggyilkolása és a terroristák peréről, Zeitler Ádám: a Návay Lajos szoborbizottság tevékenységéről beszélt.