Hírek

Kiutasították a tiltott határátlépőket


MH


A Szegedi Járási Ügyészség ma 13 ügyben kezdeményezte gyorsított bírósági eljárás lefolytatását, valamennyi esetben határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. A Szegedi Járásbíróság mindegyik ügyben tárgyalást tartott, és mind a 13 esetben büntetőjogi felelősséget megállapító határozatot hozott, amelyekben kiutasítást alkalmazott. A bíróság a vádlottakat 7 esetben 1 év, 6 esetben 2 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A bíróság ítéletei valamennyi ügyben jogerőre emelkedtek.

A vádlottak közül 5 iraki, 2 pakisztáni, 1 afgán és 5 szír állampolgárságúnak vallotta magát. A vádlottak a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését minden esetben beismerték. A vádlottak szeptember 15-én a kora esti órákban, illetve szeptember 16-án a déli órákban Röszke, valamint Mórahalom külterületén a szerb-magyar államhatáron – Magyarországnak az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területére – jogosulatlanul léptek be. Az átmászás során a kerítést nem rongálták meg, figyelemmel arra is, hogy azt korábban ismeretlen személyek már kihasították, illetőleg felhajtották, vagy vádlottak maguk másztak át rajta.

Az arra jogosultak a bíróság ítéleteit minden esetben elfogadták, azokat tudomásul vették, és a bíróság kérdésére a vádlottak úgy nyilatkoztak, hogy a részükre tolmácsolás útján lefordított ítéletet megértették, az ítélet írásban történő fordítását nem kérik.

Közigazgatási ügyszakban ezidáig 7 menekültügyben meghozott közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti kérelem érkezett a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz ezen a héten.